IZVJEŠĆE S TERENSKE NASTAVE

Dana 26.02.2024. redovni i izvanredni studenti 2. i 3. godine Stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, smjer Bilinogojstvo, prema izvedbenom studijskom programu na predmetima Voćarstvo i Hmeljarstvo i bobičasto voće, bili su na terenskoj nastavi i vježbama izvan Veleučilišta u Križevcima:

VINO VOĆE POVRĆE J.D.O.O.

Prvo smo posjetili tvrtku Vino voće povrće u Šemovcima, trgovačko društvo koje se bavi proizvodnjom voća, povrća i proizvodnjom likera i voćnih rakija. Od 2021. godine tvrtka ima registriranu destileriju te proizvodi rakije od šljive, marelice, jabuke i kupine te likere od jagode, kupine, oraha, jabuke itd. Cjelokupna proizvodnja kreće se cca. 3000 litara godišnje. Gospodin Božić nam je prvo opisao kako je nastala ideja za pokretanje posla s destilerijom te nas je proveo kroz svoj nasad bobičastog voća, ukratko objasnio sustave uzgoja i tehnologiju proizvodnje te smo nakon toga imali priliku vidjeti kolonu za destilaciju na kojoj proizvodi rakije te je opisao postupak proizvodnje likera. Na kraju smo imali priliku i kušati sve likere i rakije koje proizvodi.

PZ ČAKOVEC

Sljedeće smo posjetili Poljoprivrednu zadrugu Čakovec u kojoj nas je primila Dragica Magdalenić, nekadašnja studentica Veleučilišta u Križevcima, a sadašnja tehnologinja ULO (Ultra low oxygen) hladnjače. PZ Čakovec udružena je sa 60-ak kooperanata čiji se broj mijenja, ovisno o godini. Upoznala je studente sa stručnom pomoći kooperantima tijekom proizvodnje koje PZ Čakovec tijekom cijele godine kreditira različitim inputima (zaštitna sredstva, gnojivo) te savjetuje oko same tehnologije  i pomaže prilikom određivanja optimalne zrelosti jabuke, a samim time i roka berbe pomoću škrobnog testa i testa tvrdoće koji se koristi kao nadopuna škrobnom testu radi veće sigurnosti u procjeni zriobe. Studentima je objašnjen način berbe, organizacija prijevoza, preuzimanje i skladištenje jabuka u ULO hladnjači s izrazito niskom razinom kisika koja omogućava dugotrajno skladištenje. ULO hladnjača sagrađena je prije 16 godina, kapaciteta je 2250 t (15 komora kapaciteta 150 t). Također, studenti su imali priliku vidjeti proces sortiranja i pakiranja jabuka prema klasama. Osim toga, tehnologinja nam je pričala i o problemima koji se javljaju u procesu proizvodnje kao što su mraz, deformirani plodovi, prevelika količina šećera, itd.

OPG HAŽIĆ

Nakon PZ Čakovec posjetili smo OPG Hažić u Sv. Martinu na Muri koji raspolaže s cca 5 ha voćnjaka i hladnjačom s kontroliranom atmosferom zapremnine 100 t, gdje ih je vlasnica gospodarstva Tatjana Hažić upoznala s vlastitom tehnologijom proizvodnje jabuka (sorte Jonagold, Golden Delicious, Idared, Granny Smith), a koje prodaju kao konzumnu jabuku i prerađuju u sokove i čips. Vlasnica nas je provela kroz pogon za preradu jabuka u sok te sušaru u kojoj se dobiva čips od jabuke. Ispričala nam je i pokazala što su sve od opreme i prostorija uspjeli izfinancirati iz EU fondova. OPG Hažić također se bavi i proizvodnjom grožđa na 2,3 ha (sorte Sauvignon, Chardonnay, Graševina, Traminac i  osobito sorte međimurskog vinogorja - Pušipel), soka od grožđa i vina, pa su tako studenti nakon razgledavanja vinskog podruma u vinskoj kući Hažić imali priliku kušati vina koja se proizvode na gospodarstvu, uz stručno vođenu degustaciju i kušanje međimurskih specijaliteta „meso z tiblice“. U sklopu OPG-a nalazi se i novouređeni vinski kamp financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Izvješće izradila: Iva Šikač, mag. ing. agr.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.