IZVJEŠĆE S TERENSKE NASTAVE - kolegij Vinogradarstvo i vinarstvo

 

 

Dana 01.03.2024. redovni i izvanredni studenti V. semestra Stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, smjer Bilinogojstvo, prema izvedbenom planu nastave kolegija Vinogradarstvo i vinarstvo, bili su na  terenskoj nastavi i vježbama izvan Veleučilišta u Križevcima:

PA-VIN d.o.o.

Tvrtka Pa-vin d.o.o. započela je sa svojim radom još 1993. godine kao obiteljsko poduzeće te je prisutna na hrvatskom tržištu već preko 30 godina. U tom razdoblju tvrtka je postala jedna od vodećih u Republici Hrvatskoj, koja je specijalizirana za vinogradarstvo, vinarstvo i podrumarstvo. Tvrtka Pa-vin d.o.o. smještena je u industrijskoj zoni u Jastrebarskom, gdje se nalazi Uprava, skladišni prostor, izložbeni salon, te edukacijski centar. Ovo je bila naša prva postaja gdje su nas lijepo ugostili vlasnici tvrtke Željko i Tomislav Pavković. Studenti su imali priliku uživo vidjeti najnovije strojeve i opremu za proizvodnju vina te proći kroz postupke u tehnologiji proizvodnje mirnih i pjenušavih vina.

VINARIJA TOMAC

Prva vinarija koju smo posjetili bila je obiteljska vinarija Tomac s Plešivice. Obitelj se bavi vinarstvom tradicijski, preko 100 godina. Prve butelje napunjene su 1987. godine, a do danas su osvojili brojne nagrade i priznanja za svoja vina, što dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Kroz novi podrum vinarije proveo nas je bratić vlasnika koji također tamo radi te nam ispričao njihovu priču te pojasnio tehnologiju proizvodnje njihovih vina i pjenušaca klasičnom metodom. Obitelj Tomac u svom je novom podrumu odlučila, po uzoru na klasične svjetske vinske kuće, urediti profesionalnu vinsku knjižnicu koja izgleda zaista impresivno.

 VINARIJA JAGUNIĆ

Sljedeća postaja bila je vinarija Jagunić u kojoj nas je dočekao Martin Jagunić. U njihovoj degustacijskoj dvorani gdje imali smo priliku kušati tradicionalne specijalitete plešivičkog kraja koje pripremaju mama i baka Jagunić. Uz sva jela koja smo kušali (copanjek, štrukli na juhu, teleći vrat pod pekom s povrćem i zapečenim krumpirom, svinjska rebrica u ljuto slatkom umaku od meda, štrudla od jabuka) sljubljena su vina koja odgovaraju pojedinom jelu. Imali smo priliku kušati tri pjenušca proizvedena klasičnom metodom (Three Stars brut, Blanc de blancs i La bulle rose) i tri jantarna vina (Rajnski rizling, Pinot crni i Pinot sivi). Jantarna vina nastaju najstarijom, ujedno i najprirodnijom filozofijom proizvodnje vina. Fermentacija se događa na vlastitim kvascima te vino na svojim kožicama i u drvenoj bačvi provodi punih sedam mjeseci. Boja mu varira od narančaste do ružičaste jantarne boje, dok su mu okus i miris intenzivni, bogati i puni slatkih i cvjetnih aroma. Budući da zahtijeva poseban postupak proizvodnje koji nikad ne traje kraće od dvije godine, skuplje je od klasičnog bijelog ili crnog vina dva do tri puta.

VINARIJA DOBRA BERBA

Zadnja vinarija koju smo posjetili bila je Dobra berba, osnovana 2013. godine. Vođeni entuzijazmom i željom da tržištu ponude nešto novo i drugačije, prvi proizvod, Zimsko kuhano vino, predstavili su na Adventu u Zagrebu, gdje je odmah prepoznato kao inovativan i kvalitetan proizvod. Iste godine, u vinariji u Ivančićima kraj Jastrebarskog pokrenuta je proizvodnja kvalitetnih i vrhunskih vina koja su svoje tržište pronašla u cijeloj Hrvatskoj i šire. Godine 2016. nabavljena je automatska punilica vina, kojom je djelatnost tvrtke proširena i na uslužno punjenje vina, kako u njihovoj vinariji, tako i kod svih proizvođača kojima je ova usluga potrebna. Godine 2017. pokrenut je projekt proizvodnje pjenušca Piena charmat metodom. Pjenušac proizvode od lokalnih sorti jaskanskog kraja, što se u konačnici pokazalo kao odličan izbor, budući je Piena postala hit čim je plasirana na tržište. U ovoj vinariji imali smo priliku kušati tri pjenušca proizvedena charmat metodom te dva mirna vina.

                                          Izvješće pripremila: Iva Šikač, mag. ing. agr.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.