Izvješće mobilnost Erasmus+
Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica de la Universidad de Sevilla (ETSIA)

Boravak u okviru Erasmus+ programa mobilnosti u Sevilli na Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica de la Universidad de Sevilla (ETSIA) realiziran je u razdoblju od   08.-12.04.2024. U ovoj mobilnosti sudjelovali su dr.sc. Silvije Jerčinović, prof.struč.stud.,  dr.sc. Sandra Kantar, prof.struč.stud. i dr.sc. Kristina Svržnjak, prof.struč.stud.  

ETSIA izvodi nastavu na prijediplomskom i diplomskom studiju. Na prijediplomskog studiju koji traje četiri godine (240 ETCS) moguće je nakon bazične godine birati nastavak studija u okviru četiri smjera: bilinogojstva, stočarstva, mehanizacije i krajobrazne arhitekture. Diplomski studiji traju dvije godine i cilj im je obrazovati stručnjake koji su se sposobni integrirati u proizvodno tkivo modernog, produktivnog, održivog i ekološki prihvatljivog poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Najprije smo posjetili Centar za mobilnost studenata, koji koordinira njihov boravak i rad na fakultetu. Ondje smo razgovarali s tajnicom centra Anom Segurom i djelatnikom Andrésom Pedrosom koji su prezentirali rad centra. Također se razgovaralo i o načinu integracije studenta VUK-a koji trenutno obavljaju stručnu praksu u Sevilli, odnosno o postojećim programima mobilnosti i njegovim potencijalima za obje institucije.

S obzirom na područje nastavničko-znanstvenog interesa nastavnika VUK-a, dobar dio posjeta odnosio se na susrete u okviru katedre za Primijenjenu ekonomiju. Nakon susreta s profesorima Martom Soler i Davidom Garcia Brener te načelnih razgovora vezano uz predmete na kojima držimo predavanja, usporedili smo sadržaje predmeta, tehniku izvođenja nastave, načine ocjenjivanja kao i ishode učenja na obje institucije. Zaključeno je da se načini i tehnike podučavanja, kao i načini ocjenjivanja ne razlikuju puno, što može naslutiti da je praksa izvođenja nastave na VUK-u uvelike kompatibilna s iskustvima istih ili sličnih europskih visokoobrazovnih institucija. Nakon razgovora u kojima je uspostavljen kontakt između profesora koji obvezuju na daljnju suradnju, profesori VUK-a su u nastavku posjeta ETSIA-u održali niz predavanja za studente prijediplomskog studija (prve i treće godine). Predavanja su uključivala prezentaciju VUK-a i Hrvatske, kao i pojedine specifične teme poput ruralnog turizma, ruralnog razvoja i marketinga hrane.

Također, uz stručnu asistenciju profesorice Auxiliadore Moreno, razgledali smo fakultetske učionice i studentske prostorije te pogledali promotivni video uradak o fakultetu, studijskim programima i studentskim aktivnostima..

Osim fakulteta, ljubazni domaćini predstavili su nam fakultetske maslinike, pokusna polja na kojima rastu stabla različitih agruma te površine pod staklenicima gdje smo naišli na studente Mislava Pavelića i Antoniju Mamić koji tamo obavljaju stručnu praksu pod nadzorom mentora. Domaćini su, uz sve navedeno, ponosno pokazali i mikro postrojenja za hidroponski uzgoj povrća te sustav akvaponike koji se razvija na fakultetu za potrebe postizanja ekonomske samoodrživosti malih nezavisnih farmera u Kolumbiji, pokrajini Cauca uz financijsku pomoć španjolske vlade.

Glavni koordinator posjeta na Fakultetu je bio Erasmus koordinator prof. Víctor Fernández Cabanás, a koji je svojim angažmanom i podrškom ovaj boravak učinio sadržajnim i vrlo korisnim.

Tjedan dana boravka na ETSIA obogatio je nastavnike VUK-a novim iskustvima i  pristupima zajedničkim temama te svakako otvorio prostor za konkretnu suradnju u bliskoj budućnosti između dviju institucija.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.