DAN OTVORENIH VRATA VUK-a

Na Veleučilištu u Križevcima održan je Dan otvorenih vrata za oko 150 maturanata iz tri križevačke srednje škole.

Sve je počelo na Ratarni Veleučilišta, glavnom pokušalištu.

Prvo se maturantima obratila dekanica Veleučilišta, dr. sc. Marcela Andreata-Koren, ukratko predstavljajući ustanovu s tradicijom obrazovanja u poljoprivredi dugoj više od 163 godine u kojoj se danas provode suvremeni studijski programi. Predstavila je program prijediplomskog studija Poljoprivreda s tri usmjerenja: Bilinogojstvo, Zootehnika i Menadžment u poljoprivredi, koje studenti biraju nakon odslušanih temelja studija tijekom prve godine studija. Također je pojasnila osnovne karakteristike svakog pojedinog usmjerenja, uz poseban naglasak kako je studiranje temeljeno na visokom udjelu stručne prakse, vježbi i seminara, uključivanju studenata u znanstvena i stručna istraživanja koja provode nastavnici Veleučilišta, razne projekte i dr. Naglasila je i da se znanja, vještine i kompetencije, osim na Veleučilištu, mogu stjecati i izvan Veleučilišta, u Hrvatskoj ili u inozemstvu, kroz odrađivanje stručne prakse ili studiranje. Prisutnim maturantima je također pojašnjeno da na Veleučilištu mogu studirati kao redoviti ili izvanredni  studenti.

Za kraj je rečeno da studijski program omogućuje nastavak studija na diplomskoj razini u Križevcima, ali i na drugim stručnim ili sveučilišnim studijima, javnim ili privatnim.

Nakon prezentacije u predavaonici, maturanti su podijeljeni u četiri grupe, a svaka grupa posjetila je:

Agrokemijski laboratorij - prikaz područja rada laboratorija i izvođenje pokazne vježbe kvalitativnog određivanja kationa. Domaćini: Sonja Rajić-Bistrović,  i dr. sc. Matea Habuš.

Praktikum  iz Zootehnike  – upoznavanje s vrstama i pasminama domaćih životinja na Veleučilištu (goveda, konji, ovce, koze, perad i magarci)  s posebnim osvrtom na važnost autohtonih pasmina. Održana je pokazna vježba vezana za proces valjenja pilića, a mogli su i sami ovoskopirati jaja, odnosno utvrditi jesu li oplođena ili ne. Na kraju su pokazani poligoni za trening konja. Domaćini: Marijana Vrbančić Igrić, mag. ing. agr. i Goran Mikec, mag. ing. agr.

Vinogradarstvo i vinarstvo/voćarstvo – predstavljanje baznog rasadnika naše autohtone sorte Kleščec u kojem studenti kroz stručnu praksu tijekom vegetacijske sezone imaju mogućnost steći praktična znanja potrebna za rad u vinogradu. Osim vinograda, učenicima je pokazan voćnjak u kojem radimo na revitalizaciji starih (autohtonih) sorti jabuka od kojih smo prošle godine po prvi puta proizveli i hladno prešani sok kojeg su imali priliku kušati. Nakon obilaska pokusnih površina, u vinarskom laboratoriju su održane pokazne vježbe određivanja ukupnih kiselina u vinu. Domaćini: Iva Šikač, mag. ing. agr. i Mirjana Mužić, bacc. ing. agr.

Laboratorij za ispitivanje kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala – prikaz rada laboratorija, parametara kvalitete sjemena i prikaz klijavosti sjemena različitog povrća i žitarica u komori za naklijavanje. U laboratoriju se provode različiti projekti od kojih je najvažniji „Nacionalna banka biljnih gena“ u sklopu kojeg se provodi prikupljanje i umnažanje sjemena stari sorti i ekopopulacija povrća te istraživanje njihovih svojstava u okviru aktivne kolekcije sjemena povrća na Veleučilištu u Križevcima. Na eksperimentalnim površinama Veleučilišta provode se različiti makro i mikro pokusi, uključujući različite biljne vrste, u kojima studenti sudjeluju kroz rad na stručnoj praksi. Domaćini: Iva Rojnica, mag. ing. agr. i Martin Bužić, mag. ing. agr.

Bilo je ovo upoznavanje maturanata s jednim dijelom djelatnosti Veleučilišta, prvenstveno vezanim za studiranje.

Velik broj maturanata iskazao je iznenađenje viđenim. Izjavili su da su, naravno, svi znali za nas, ali da nikako nisu mogli zamisliti koliko se toga nalazi i odvija u blizini njihovih škola.

Što bi tek rekli da smo im mogli pokazati sve što se na Veleučilištu radi?!

Saznat će oni koji upišu prijediplomski studij na Veleučilištu u Križevcima!

U Danima otvorenih vrata sudjelovali su i Milan Suša, mag. ing. agr., fotografije izradio Andreas Mađerić, ing. rač., a u organizaciji događanja sudjelovali su i prodekani Veleučilišta, dr. sc. Tatjana Jelen i dr. sc. Silvije Jerčinović.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.