TERENSKA NASTAVA U PODRAVKI

U srijedu, 12. lipnja 2024. studenti i nastavnici Veleučilišta u Križevcima bili su na terenskoj nastavi u tvrtki Podravka d. o. o., sektor poljoprivreda. Studenti druge godine Stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, smjer Bilinogojstvo i smjer Menadžment u poljoprivredi te studenti Stručnog diplomskog studija Poljoprivreda, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda, imali su priliku upoznati poljoprivrednu proizvodnju najveće prehrambene tvrtke u Hrvatskoj koja na vlastitim površinama uzgaja dio sirovina za preradu u svojim pogonima. Domaćin terenske nastave bio je pomoćnik direktora sektora poljoprivreda Goran Kovačić, mag. ing. agr. koji je istaknuo da je i sam bivši student VUK-a. Studenti su najprije mogli vidjeti strojeve i uređaje koji se koriste u uzgoju povrća, od strojeva za obradu tla, sadnju presadnica pa do najsuvremenijeg kombajna za berbu rajčice. Poseban interes izazvala je vučena prskalica kojom se potpuno digitalno upravlja, a oni više zainteresirani mogli su i sami sjesti u kabinu traktora. Uslijedio je izlazak na poljoprivredne površine na kojima se uzgajaju krastavci, rajčica, paprika i patlidžani. Ove su površine pod sustavom navodnjavanja koji je u potpunosti automatiziran, a ujedno služi i za prihranu usjeva. Na ovim površinama je prije svega desetak dana uslijed vrlo obilnih i intenzivnih oborina bila poplava pa su usjevi ležali pod vodom, ali su različitim mjerama, od ispumpavanja vode do primjene biostimulatora, spriječene veće štete i usjevi se uspješno oporavljaju. Terenska nastava završila je na polju graška gdje je za jednu od posljednjih berbi u sezoni čekao kombajn koji zbog kiše trenutno nije bio u pogonu. Ljubazni domaćini posvetili su nam svoje vrijeme i spremno odgovarali na sva pitanja. Priredili su nam i zakusku na polju ispod suncobrana koji nas nažalost nisu štitili od sunca nego od kiše. Unatoč kiši koja je neprestano padala, uspjeli smo dobiti dojam o velikim ulaganjima i odličnoj organizaciji suvremene proizvodnje povrća na površinama Podravke d.o.o. Posebno zadovoljstvo predstavlja i činjenica da dijelove ove proizvodnje vode upravo bivši studenti VUK-a.

Sa studentima su na terenskoj nastavi bile nastavnice Zvjezdana Augustinović, Renata Erhatić, Ivka Kvaternjak, Tomislava Peremin Volf i Marijana Ivanek-Martinčić.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.