IZVJEŠĆE – Erasmus+ program, Canaakkale Onsekiz Mart University, Turkey

 

Sonja Rajić-Bistrović, mag.educ.chem.pred., posjetila je od 10. do 14. lipnja 2024. Canaakkale Onsekiz Mart University u Turskoj.

Iako nije prvi put na Erasmus+ teaching programu i razmjeni profesora, ovo putovanje bilo je po svemu posebno. Za nas daleki istok, male Azije, Canakkale je bajkoviti gradić s replikom Trojanskog konja, jer se nalazi u blizini poznatog arheološkog nalazišta drevnog grada Troje i Asosa. Također je moguće posjetiti i Efez (Ephesus) tj. gradiće Selcuk i Sirince. Po preporuci  Erasmus koordinatora Cagri Ege i Anil Cay trebalo je izbjegavati veće gradove kao što je Istanbul i Izmir da bi se dobilo ono najbolje u gore navedenim manjim prelijepim lokacijama.

Kampus Siyasal Bilgiler Fakultesi u Cenakkale-u je za naše pojmove ogroman studentski grad s oko 50000 studenata i 5000 zaposlenih na različitim fakultetima i institutima koje turska vlada i cjelokupna javnost vrlo cijene i uvažavaju u vezi mnogih općevažnih pitanja za širu zajednicu. Kako je to muslimanski svijet već se iz kampusa vide minareti đamija, ali i more. Neobičan spoj tehnološki vrlo moderno opremljenih laboratorija i pokoje umotane muslimanske laborantice ili studentice.

Tradicionalno vrlo uslužni i ljubazni turski kolege iskazuju dobrodošlicu koju rijetko gdje možete doživjeti. U dekanovom uredu nam je poslužen turski čaj uz specifične slastice tipa 'Rahat lokum' te su nam pomazane ruke (na naše veliko iznenađenje ovom gestom) nekom vrstom hidrolata od limuna, zatim od ruža i nekog drugog ljekovitog bilja. Tako su nam na svoj specifičan način iskazali iskrenu dobrodošlicu. Razgovor je bio opušten i vedar uz diskusiju o današnjim trendovima u poljoprivrednoj proizvodnji kako u Europi, tako i u Aziji. Profesorica Bistrović je o tome više govorila u svojem predavanju, no o trendovima u Rusiji, arapskom svijetu i specifično u Turskoj bilo je zaista zanimljivo i korisno čuti i sagledati s njihove točke gledišta.

Ta nas različitost uvelike obogaćuje i upotpunjava naše ponekad skučene poglede pune predrasuda o različitom i tako drugačijem svijetu. Čini se da naši turski kolege: Anil Hodja, Ali Ihsan, dekan Murat Šeker, Dr. Ismal Satmaz, Elif Seref (i neki drugi čija imena je bilo teško upamtiti) imaju vrlo istančan osjećaj za europsku demokraciju, kao i za azijski, ali i arapski način razmišljanja i funkcioniranja. Velika je čast susresti turskog kolegu dr. Ismala (prvi s lijeva na fotografiji kolega u foteljama) još uvijek aktivnog živućeg osnivača sadašnjeg agronomskog fakuleta u Canakkale-u. On je studirao agronomiju u Njemačkoj, gdje se i oženio kolegicom iz Londona, da bi se zajedno vratili u Canakale gdje su proživjeli svoj radni životni vijek i ostvarili svoje snove o osnutku agronomskog fakulteta. Tako u tom podneblju možete čuti mnoge privatno-poslovne priče, jer popiti čaj s nekim i onako ljudski popričati možete već i s trgovcem lampi, ćilima i drugih lijepih stvari na živopisnim bazarima i dućanima u tisuću boja i sitnica kakve je teko i zamisliti u našim europskim okvirima.

Canakkale je kao i Istanbul podijeljen na europski i azijski dio. Neusporediv je i vrlo uzbudljiv doživljaj kad kročite u to područje davno nestalih svijetova grčke mitologije i religijskih mjesta molitve kako muslimanskih tako i kršćanskih. Prva zajednica kršćana, nakon progona iz Jeruzalema, okupila se ovdje u 'Maloj Aziji' oko Ivana evanđelista (čiji je grob u Selčuku) zajedno s majkom Božjom Marijom čiju smo kuću posjetili. Također je neobičan spoj muslimanstva i kršćanstva u đamiji, koja je bila najveća istočnokršćanska crkva danas nazvana Aja Sofia. Možete ju posjetiti kao najpoznatiji muzej u Istanbulu i vidjeti originalne freske s ranokršćanskom ikonografijom kao i ornamente i ukrase koji su obilježja muslimanske bogomolje, sve u istom prostoru.

I na kraju topla preporuka na Erasmus+ razmjenu profesora ili studenata, ili na odlazak na neku od čestih konferencija (za jednu ćete uskoro dobiti pozivnicu ovog listopada) da i sami iskusite nezamislivo zanimljivu zemlju, spoj zapada i istoka, modernog i tradicionalnog, tehnološki visokorazvijenog i davno zaboravljenog svijeta bajkovitih priča i legendi iz tisuću i jedne noći.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.