Antonija Mamić i Mislav Pavelić na Erasmus+ stručnoj praksi na Universidad de Sevilla u Španjolskoj

U razdoblju od 8. travnja do 8. lipnja 2024. godine studenti stručnog diplomskog studija Poljoprivreda, usmjerene Održiva i ekološka poljoprivreda, Antonija Mamić i Mislav Pavelić boravili  su na ETSIA ( Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica ) de la Universidad de Sevilla u okviru natječaja za dodjelu financijskih potpora studentima u akademskoj godini 2023./2024. za mobilnost u okviru ERASMUS+ programa.

Studenti diplomskog stručnog studija Antonija Mamić i Mislav Pavelić obavili su stručnu praksu iz područja maslinarstva. Tijekom stručne prakse obišli su maslinike fakulteta u mjestu Morón de la Frontera u kojem se nalazi 16 genotipova sorti iz programa oplemenjivanja genetike stolnih maslina sa Sveučilišta u Sevilli. Tamo su radili ocjenu stanja razvijenosti cvata prema BBCH ljestvici i ocjenu intenziteta zametanja plodova.

Nadalje, na farmi La Corchuela u mjestu Dos Hermanas, označivali su stabla novih genotipova maslina s etiketama radi bolje identifikacije. Zadatak im je bio zamijeniti stare oznake na stablima i postaviti nove oznake koje će omogućiti identifikaciju svih sadnica za prvu fazu terenske evaluacije. Obišli su nasade maslina sa i bez sustava navodnjavanja i nasade koji su u ekološkoj proizvodnji, razgledavali nasade badema i pistacija, skupljali insekte, štetnike u masliniku za profesore entomologije iz Lisabona.

Ostale poslove obavljali su u sklopu Visoke tehničke škole agronomskog inženjerstva Sveučilišta u Sevilli. U staklenicima i plastenicima njihovi zadaci bili su presađivanje reznica maslina u posude sa supstratom i njihovo premještanje, mjerenje, postavljanje potpore i označavanje biljaka, primjena Osmocota u sadnicama, a u laboratoriju su odradili procjene postotka poroznosti stabala pomoću programa CobCal, procjene površine i volumena oštećenja plodova, presjeke oštećenja plodova i njihovo fotografiranje pod povećalom te još brojne druge.

Vikende, kada su imali slobodne dane, iskoristili su za istraživanje predivnog grada i tako postupno otkrili sve njegove čari. Putovali su po Španjolskoj te obišli razne dijelove  Andaluzije i vidjeli puno novih stvari, upoznali se s njihovom kulturom i načinom života. Profesori i ostali zaposlenici su bili divni i susretljivi te puni razumijevanja, nisu imali nikakvih zamjerki. Stvorena su nova prijateljstva koja će zasigurno ostati za čitav život. U ovoj obrazovnoj, ali i životnoj avanturi stekli su puno novih znanja i vještina, prošli kroz nove i kreativne nastavne metode, podigli osobnu granicu stručnosti i poboljšali jezične vještine. Ovo im je bilo jedno nezaboravno iskustvo i sretni su što su se odlučili na Erasmus+ program i preko njega doživjeli sve spomenuto.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.