Terenska nastava – Božjakovina d.d. i OPG Biomara

U subotu, 15. lipnja studenti diplomskog studija Poljoprivreda, smjer  Održiva i ekološka poljoprivreda  posjetili su tvrtku Božjakovina d.d., sektor Ratarstvo i Stočarstvo te OPG Biomara. 

Cjelokupna proizvodna djelatnost  tvrtke Božjakovina d.d.  odvija se  na preko 1300 ha proizvodnih površina, tvornici za preradu žitarica kapaciteta 6000 tona, te farmi za tov junadi kapaciteta 800 komada. Cilj našeg posjeta bio je upoznati se s ratarskom i stočarskom proizvodnjom. Naš domaćin bio je voditelj biljne proizvodnje,  Petar Peroković bacc. ing. agr., bivši student prijediplomskog i sadašnji student diplomskog studija Poljoprivreda na Veleučilištu u Križevcima. Nakon upoznavanja s impresivnom mehanizacijom potrebnom za obavljanje svih radova u proizvodnji ratarskih kultura obišli smo farmu tovne junadi. Od 800 grla u tovu najveći dio otpada na Limousin pasminu i njihove križance uz nekoliko desetaka grla francuske extra mesnate pasmine Partenese. Nakon toga obišli smo površine pod održivom proizvodnjom uljane repice, pšenice, kukuruza i soje te heljdu, faceliju  i pir u ekološkom uzgoju, a kolega  Peroković je vrlo detaljno objašnjavao primijenjenu tehnologiju.

 U poslijepodnevnim satima uputili smo se na OPG Biomara gdje su nas dočekali ljubazni domaćini Jasminka i Željko Iličić koji su nam govorili o razvoju svojega  gospodarstva te važnosti dobre poljoprivredne prakse kao temelja za primjenu biodinamičkih metoda. Upoznali su nas i s osnovnim bidinamičkim pripravcima te načinu spravljanja pojedinih pripravaka na gospodarstvu. U nastavku našega posjeta obišli smo gospodarstvo koje je smješteno pored sela Sv. Petar Čvrstec, uz šumu i daleko od ceste i industrijskih zagađenja, a proteže se na 6 ha površina. U plastenicima i na otvorenome uzgajaju jagode i 50 vrsta povrća po principima biodinamičke poljoprivrede. Prodaja je orijentirana na dostavu, uglavnom na područje Zagreba, bilo na kućni prag, bilo na punktove koje dogovore s kupcima.

Kako nam je bilo možete vidjeti na priloženim fotografijama.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.