Veleučilištu u Križevcima odobren projekt OČUVANJE I KOMERCIJALIZACIJA PROIZVODA IZVORNE PASMINE PERADI – KRIŽEVAČKA KUKMICA (VUK-KUKMICA)

 

       Početna konferencija projekta 77.03. Suradnja – Potpora za EIP operativne skupine Očuvanje i komercijalizacija proizvoda izvorne pasmine peradi – križevačka kukmica (VUK-Kukmica) održana je 8. srpnja 2025. na Veleučilištu u Križevcima u nazočnosti dekanice, svih partnera i predstavnika nositelja projekta VUK-a, nastavnika i djelatnika koji su uključeni u rad na projektu. Iznos potpore je 196.557,10 eura, provođenje projekta osmišljeno je u 5 faza koje su raspoređene do 2029. godine, a zbog specifičnosti provedbe prva je faza već u tijeku.

       Dekanica dr. sc. Marcela Andreata-Koren pozdravila je prisutne, izrazila zadovoljstvo što je projekt započeo, istaknula kako Veleučilište izuzetno cijeni i podržava ovaj tip projekata te da se iznimno veseli praktičnom doprinosu projekta i suradnji s uzgajivačima. Voditeljica projekta Marijana Vrbančić Igrić, mag. ing. agr. predstavila je ukratko projekt te podsjetila prisutne na brojne obaveze i poslove koji im slijede.

       Područja doprinosa projekta strategijama Europske unije su postizanje klimatske neutralnosti, poticanje ekološkog uzgoja, zaštita i/ili obnova bioraznolikosti i usluga ekosustava unutar poljoprivrednih sustava te poboljšanje dobrobiti životinja. Projekt omogućava daljnji angažman u očuvanju „najmlađe“ autohtone hrvatske pasmine peradi križevačke kukmice za čije je priznavanje VUK bio jedan od inicijatora.

       Ideja/cilj projekta je očuvanje izvorne hrvatske pasmine peradi križevačke kukmice povećanjem broja matičnih jata, brojnog stanja i broja uzgajivača te ispitivanje vrijednosti njezinih finalnih proizvoda (mesa i jaja) kako bi se uzgoj/držanje komercijalizirao. Veleučilište ima desetogodišnje iskustvo uzgoja križevačke kukmice i izvrsnu suradnju s Udrugom Kukmica i uzgajivačima. Potaknut ćemo interes potrošača za finalnim proizvodima ove kombinirane pasmine peradi te potvrditi izuzetnu kvalitetu jaja i mesa ove pasmine u projektu. Uključeni partneri – uzgajivači – OPG-ovi ili poljoprivredna gospodarstva temelj su EIP operativne skupine, entuzijasti, iskusni višegodišnji uzgajivači križevačke kukmice koji su zainteresirani za njezino očuvanje tj. daljnji uzgoj pasmine, no vide i mogućnost njezine komercijalizacije i dokazivanja iznimne kakvoće njezinih proizvoda.

Uzgajivačima će na raspolaganju za savjete i pomoć biti agronomi i veterinar Veleučilišta u Križevcima te stručnjaci-savjetodavci. Kontinuirano će ih savjetovati veterinar koji će provoditi veterinarski nadzor i predlagati aktivnosti prema propisanim zakonskim odredbama, ali i agronom i savjetodavac, što im omogućava upotpunjavanje postojećeg znanja.

Matična i proizvodna jata već su formirana, držanje je slobodno (u ispustu ili volijeri) na malim OPG-ovima uz pokretanje održivog i/ili ekološkog uzgoja. Vrlo je važno poticanje konkurentnosti na tržištu i povećanje isplativosti proizvodnje za postojeće i buduće uzgajivače. Promotivnim aktivnostima na projektu ostvarit će se podizanje svijesti potencijalnih kupaca/potrošača koji će upoznati vrijednosti njezinih finalnih proizvoda (mesa i jaja). Takva gastronomska ponuda u sjeverozapadnoj Hrvatskoj doprinijeti će atraktivnosti lokalnih OPG-ova i očuvanju ruralnog područja.

U konstruktivnoj raspravi, nakon uvodnog dijela, pojedini su se partneri na projektu predstavili i u ugodnoj radnoj atmosferi održana je uspješna konferencija. Veselimo se daljnjoj uspješnoj suradnji svih partnera i iskreno vjerujemo u višestruku korist projekta.

Foto Foto Foto Foto Foto Foto

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.