Praktikum za Bilinogojstvo

Praktikum za bilinogojstvo raspolaže s 37 ha obradivih površina te s 3 ha trajnih pašnjaka i ispusta za stoku, kao i potrebnim objektima i mehanizacijom za potrebe biljne proizvodnje.

Djelatnosti Praktikuma za bilinogojstvo su:

  • provođenje praktične nastave iz područja biljne proizvodnje predviđene studijskim programima Učilišta
  • provođenje egzaktnih i demostracijskih pokusa iz područja biljne proizvodnje za potrebe stručnog i znanstvenog rada te stručnog usavršavanja nastavnika
  • proizvodnja bilja i skladištenje poljoprivrednih proizvoda
  • proizvodnja, selekcija i održavanje sjemena poljoprivrednih kultura i dorada

Struktura sjetve ovisi o hranidbenim potrebama stoke u Praktikumu za zootehniku i o vremenskim uvjetima te se iz godine u godinu mijenja. Šezdeset posto su livade i pregonski pašnjaci, a na preostalim površinama siju se različite kulture, kao što su pšenica, ječam, zob, tritikale, stočni grašak, kukuruz za zrno, kukuruz za silažu, suncokret, uljana repica , facelija, lupina, grahorica i neke druge.

Mehanizacija kojom raspolaže Praktikum je dostatna za svu biljnu proizvodnju. Praktikum koristi 5 traktora instalirane snage od 20 do 110 kW. Priključni strojevi i oruđa omogućavaju primjenu suvremene tehnologije proizvodnje poljoprivrednih kultura prisutnih u strukturi sjetve. Za potrebe postavljanja i provedbe pokusa Praktikum raspolaže odgovarajućim strojevima, kao što su sijačica i kombajn za male pokuse, selektor za doradu žitarica, preša za hladno prešanje ulja i sl.

U Praktikumu studenti prve godine obavljaju stručnu praksu i na kraju obavljene prakse izrađuju projektni zadatak podijeljeni u  grupe po vrstama poslova i kultura koje se siju na površinama praktikuma prezentiraju projektne zadatke nastavnicima i svojim kolegama.

Radom Učilišnih praktikuma upravlja voditelj praktikuma.

Praktikum za Bilinogojstvo Praktikum za Bilinogojstvo Praktikum za Bilinogojstvo Praktikum za Bilinogojstvo Praktikum za Bilinogojstvo Praktikum za Bilinogojstvo Praktikum za Bilinogojstvo Praktikum za Bilinogojstvo Praktikum za Bilinogojstvo Praktikum za Bilinogojstvo Praktikum za Bilinogojstvo

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.