ERASMUS MOBILNOST NA SVEUČILIŠTU U SEVILLI
U sklopu Erasmus+ KA131/2024 programa mobilnosti dr. sc. Dušanka Gajdić i Iva Šikač, mag. ing. agr., provele su pet edukativnih dana u razdoblju od 13. do 17. listopada 2025. godine u Sevilli na University of Seville – Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica (ETSIA). Dr. sc. Dušanka Gajdić sudjelovala je u okviru mobilnosti za podučavanje (Staff Mobility for Teaching), a Iva Šikač, mag. ing. agr., boravila u okviru stručnog osposobljavanja (Staff Mobility for Training).
ETSIA je visokoškolska sastavnica Sveučilišta u Sevilli specijalizirana za agronomsko inženjerstvo, hortikulturu, prehrambenu tehnologiju i enologiju. Fakultet raspolaže suvremenim nastavnim prostorima, specijaliziranim laboratorijima, pokusnim poljima te plasteničkim i stakleničkim jedinicama, što studentima i nastavnicima omogućuje integraciju teorijske i praktične nastave te provedbu istraživanja u području poljoprivrednih znanosti.
Prvoga dana mobilnosti Erasmus koordinator proveo je sudionice kroz prostorne kapacitete ETSIA-e te predstavio organizaciju rada ustanove i strukturu studijskih programa. Tijekom obilaska predstavljene su predavaonice, laboratoriji, učionice za praktičnu nastavu te pokusna polja i plastenici/staklenici u kojima studenti izvode terenski i laboratorijski dio nastave.
Drugoga dana posjetile su fakultetski laboratorij u kojem se provode istraživanja iz područja enologije. Tijekom obilaska razgovaralo se o proizvodnji pjenušavih vina, što je povezano s temom doktorskog istraživanja Ive Šikač, mag. ing. agr., te su razmijenjena iskustva o analitičkim metodama i aktualnim istraživačkim pristupima. Na temelju tog kontakta uslijedio je i dodatni posjet laboratoriju specijaliziranom za fizikalno-kemijske analize vina u kojem su sudionice imale priliku upoznati se s primjenom suvremenih analitičkih sustava, uključujući GC-MS za analizu aromatskog profila vina.
Dr. sc. Dušanka Gajdić tom je prigodom održala predavanje studentima i osoblju ETSIA-e na temu „Organic Agri-food Supply Chains“ u kojem je predstavila iskustva i primjere dobre prakse u području upravljanja lancima opskrbe hranom s fokusom na rezultate istraživanja provedenog u Hrvatskoj, a koja se odnose na suradnju i povjerenje između proizvođača i maloprodavača organske hrane.
Erasmus mobilnost protekla je u pozitivnom i motivirajućem ozračju te je rezultirala jačanjem stručnih kontakata, razmjenom znanja i iskustava te otvaranjem mogućnosti za buduću suradnju. Zbog iskazanog interesa partnerske institucije, u narednom razdoblju planira se nastavak komunikacije s ciljem razvoja zajedničkih projekata, razmjene studenata i nastavnika te uključivanja u istraživačke aktivnosti.
Izvješće sastavila Iva Šikač, mag. ing. agr.




















