Održana radionica na Učilištu:
Važnost sorte u kontekstu klimatskih promjena – utjecaj suše na produktivnost kukuruza i soje

 

Dana 7. 3. 2019. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima bilo je domaćin radionice "Važnost sorte u kontekstu klimatskih promjena – utjecaj suše na produktivnost kukuruza i soje".

Radionicu su organizirali suradnici projekta AGRO-DROUGHT-ADAPT, koji se bave istraživanjem adaptabilnosti sortimenta kukuruza i soje na sušu. Voditelj nacionalnog projekta prof. dr. sc. Ivan Pejić, predstojnik Zavoda za oplemenjivanje bilja, genetiku i biometriku Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavio je cilj, poteškoće provedbe i rezultate dvogodišnjeg projekta.

Održano je šest predavanja, a od toga su dva predavanja "Rezultati meteoroloških mjerenja 2017. i 2018. i odstupanja od klime u Hrvatskoj" te "Procjena intenziteta i trajanja suše: indeksi suše i satelitski podaci", koji su vezani na prinose soje i kukuruza u 2017. i 2018. godini. Prof. dr. sc. Snježana Kereša predstavila je zanimljiv rad, "Tolerantnost na sušu genotipova soje i kukuruza procijenjena u tretmanu s PEG-om u ranoj vegetativnoj fazi".

Prof. dr. sc. Ivan Pejić govorio je o "Ponašanju vodećih sorata soje u mreži poljskih pokusa" 2017. i 2018. godine, a prof dr.sc Šarčević predstavio je rad "Ponašanje vodećih hibrida kukuruza u mreži poljskih pokusa 2017. i 2018. godine". Djelatnici našega učilišta dr. sc. Vesna Samobor, dr. sc. Renata Erhatić i Kruno Hunjak bacc. ing. polj. bili su dio istraživačkog tima na projektu koji se provodio u okviru VGUK-a. Ovaj iznimno zahtjevan posao ne bi bio pravodobno odrađen da u njemu nisu sudjelovali i naši studenti. Nakon predavanja svi sudionici radionice nastavili su druženje uz prigodan domjenak.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.