Studenti I. i II. godine Specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda usmjerenja Održiva i ekološka poljoprivreda te 5 nastavnika i djelatnik učilišnih praktikuma su u subotu 6. travnja 2019. tijekom terenske nastave posjetili tri uspješna obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave ekološkom poljoprivredom: OPG Džakula u Sjeverovcu (u blizini Sunje) i dva OPG-a u okolici Ivanić grada, OPG Ciganović i OPG Zlatko Čanđar.

Terenskom je nastavom pokriveno više predmeta: Higijena smještaja, dobrobit i sustavi držanja životinja, Održiva proizvodnja i tehnologija krme, Zootehnika, Ocjena kakvoće, biodinamika animalnih proizvoda, Održivi i ekološki pristup u ovčarstvu i kozarstvu te Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u održivoj i ekološkoj proizvodnji. Tijekom obilaska studenti i nastavnici su postavljali mnoga pitanja iz područja stočarske i ratarske proizvodnje.


Obiteljsko gospodarstvo Džakula dugi niz godina bavi se uzgojem domaćih životinja i proizvodnjom krmne baze za stoku koristeći prvenstveno velike pašnjačke površine. Po dolasku na gospodarstvo, vlasnik OPG-a Rodoljub Džakula, dr. med. vet. je u svom Edukacijskom centru održao izvrsno predavanje o današnjoj ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji popraćeno svojim bogatim životnim iskustvom. Domaćin je studentima pokazao svoje obiteljsko gospodarstvo na kojem u ekološkim uvjetima uzgaja životinje (ovce pasmine wirtemberg, simentalska goveda, crne slavonske svinje, konje, magarce i perad) i posjeduje mali preradbeni pogon u kojem nas je počastio delicijama od crne slavonske svinje.


Na OPG-u Ciganović vlasnici Neven i Katarina već desetak godina uzgajaju dalmatinske magarce radi proizvodnje magarećeg mlijeka i kozmetičkih pripravaka od magarećeg mlijeka. Posjeduju novouređenu farmu na kojoj uživa 60 magarica i dva magarca. Vlasnik nam je ispričao zanimljive detalje o specifičnostima uzgoja magarica za proizvodnju mlijeka (svega 3-5 dl mlijeka koje se dobije dnevno višekratnom mužnjom, 5-6 puta svaka 2 sata). Također nam je, s obzirom na pozitivna iskustva u proizvodnji magarećeg mlijeka, iznio planove za povećanje stada. Korištenjem pristupnih EU fondova ima namjeru postaviti zatvorenu galeriju za posjetitelje te opremiti laboratorij za analitiku mlijeka i modernizirati prostor za pohranu ohlađenog ili smrznutog mlijeka.
O eko uzgoju lavandina i prave lavande i proizvodnji mnogih proizvoda na bazi lavandinog ulja u domaćoj radinosti ispričao nam je vlasnik gospodarstva Zlatko Čanđar i njegova kćer. U ekološkoj proizvodnji trenutno imaju 2000 sadnica. Sa sadnjom lavande krenuli su 2010. godine, a prvi prinos eteričnog ulja i hidrolata ostvaren je dvije godine kasnije. Proizvodi se rade ručno i u malim serijama, a na manifestacijama na kojima sudjeluju intenzivno rade na individualiziranom pristupu samom kupcu. U asortimanu imaju eterično ulje, hidrolat i mirisne ručno rađene sapune, šampone, kreme i suvenire. Sami rade i na pakiranju i na izradi etiketa, kao i na dizajnu.


Spomenuta su gospodarstva dobar primjer drugim gospodarstvima i možda poticaj studentima da se odluče pokrenuti vlastitu proizvodnju.
Bili su oduševljeni svim onim što su čuli i vidjeli tijekom ove terenske nastave, a nadasve marljivošću i pristupačnošću svih domaćina koje smo posjetili.

 

Dr.sc. Tatjana Jelen, prof.v.š.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.