Poljoprivredna konferencija - izbor najboljeg mladog poljoprivrednika

 

U utorak, 9. travnja 2019., u hotelu Esplanade u Zagrebu održana je Poljoprivredna konferencija u sklopu koje je izabran Najbolji mladi poljoprivrednik za 2018. godinu.
Organizatorica izbora je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, a Jutarnji list je glavni medijski pokrovitelj i organizator konferencije.
Cilj izbora je popularizirati poljoprivredu kao atraktivno zanimanje za mlade i predstaviti primjere dobre prakse, a cilj konferencije je ponuditi hrvatskim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima konkretne informacije o mogućnostima i načinima investiranja u projekte u poljoprivredi u Hrvatskoj uz podršku fondova EU.

Na natječaj je pristiglo 27 prijava. Projekte je ocjenjivalo Stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske agronomske komore, Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta (Fakultet agrobiotehničkih znanosti) u Osijeku, Marijana Ivanek – Martinčić, dekanica Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima, Morana Tomičić, Stručni referent Samostalne službe za informiranje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Dražen Miloloža, tajnik Udruženja poljoprivrede Hrvatske poljoprivredne komore, Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Vlatko Grgurić, urednik i voditelj emisije Plodovi zemlje i Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista. Dio teksta je preuzet sa stranice https://www.agrobiz.hr/agrovijesti/najbolji-mladi-hrvatski-poljoprivrednik-je-zvonimir-kalic-iz-akova-12733.

Za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika izabran je Zvonimir Kalić iz Đakova u Osječko-baranjskoj županiji, i prema odluci stručnog prosudbenog povjerenstva i prema izboru čitatelja Jutarnjega lista, medijskog pokrovitelja projekta. Zvonimir se bavi proizvodnjom industrijske konoplje, ali i dodatnih finalnih proizvoda od te biljke.
O svih 10 finalista može se pročitati na stranici: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/anketa-jutarnjeg-odaberite-najboljeg-mladog-hrvatskog-poljoprivrednika-pogledajte-deset-odabranih-kandidata-i-dajte-svoj-glas-vasem-favoritu/8694980/.

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Zvonimir Kalić predstavljat će Hrvatsku na petom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji koji organizira Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije unutar Europskog parlamenta čija je Petir članica.
Nakon ceremonije proglašenja najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, uslijedila je prezentacija: „Kako koristimo fondove EU u poljoprivredi?“ te panel rasprava: „Poljoprivredna politika i mladi“.

Iz VGUK na Poljoprivrednoj konferenciji bili su prisutni: dr. sc. Marcela Andreata-Koren i studenti: Kristina Blatančić (Menadžment u poljoprivredi, 3. godina), Karla Pavlak (Menadžment u poljoprivredi - 2. god.), Ivana Kušan (Menadžment u poljoprivredi - 2. god.), Luka Kostanjski (Menadžment u poljoprivredi - 2. god.), Ivona Kostiha (Zootehnika - 2. god.), Matija Stamičar (Zootehnika - 2. god.), Ivana Brezak (Bilinogojstvo - 2. god.) i Valentina Brleković (Bilinogojstvo - 2. god.).


U ovogodišnjem izboru među 10 finalista bili su i studenti koji su studirali na VGUK: Zoran Rebić i Antonio Komadina, čije su priče objavljivane u Jutarnjem listu.


 
Lijevo Zoran Rebić, desno Antonio Komadina

Na Konferenciji smo susreli i sudionike Natječaja za 2015. godinu, a studente VGUK: Ivana Veselića te Željkicu Kruhin i Domagoja Matojića.
Podsjetimo se, za tu je godinu od 55 prijavljenih projekata, 1. mjesto osvojio upravo Ivan Veselić, ekološki proizvođač iz Novog Sela Palanječkog iz Sisačko-moslavačke županije. Tada je bio student 3. godine preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda na VGUK, usmjerenja Bilinogojstvo. Iste godine je 2. mjesto osvojila Josipa Matojić, bacc.ing.agr., završena studentica preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenja Menadžment u poljoprivredi, iz Gornjeg Fodrovca u Koprivničko-križevačkoj županiji, čije se mješovito obiteljsko gospodarstvo bavi preradom mlijeka u mliječne proizvode, te Željkica Kruhin, bacc.ing.agr. iz Prikraja u Zagrebačkoj županiji, završena studentica Stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenja Zootehnika, koja je osvojila 5. mjesto. Njezino gospodarstvo bavi se stočarstvom i obrađuje preko 50 ha poljoprivrednog zemljišta. Domagoj Matojić, koji je tada bio srednjoškolac, a danas izvanredni student 3. godine preddiplomskog stručnog studija usmjerenja Menadžment u poljoprivredi, također je bio među natjecateljima.

 


S lijeva na desno: Ivan Veselić, M. Andreata-Koren, Željkica Kruhin, Domagoj Matojić


I na kraju smo zamolili hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu Marijanu Petir da se fotografira s bivšim i sadašnjim studentima VGUK koji su sudjelovali u ovoj priči. Za fotografiranje nam se priključila i sudionica ovogodišnjeg izbora, Helena Fabek (prva s lijeva).

 


Izvor posljednje fotografije: Ured hrvatske zastupnice u EP Marijane Petir. Fotograf: Ivan Novotni.


Izvješće sastavila: dr. sc. Marcela Andreata-Koren

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.