Boravak nastavnog osoblja Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima na Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (Warsaw University of Life Sciences) u sklopu Erasmus+ programa međunarodne mobilnosti

U okviru Erasmus+ programa međunarodne mobilnosti u svrhu osposobljavanja od 15.04. – 19.04.2019. boravili su na Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) djelatnici Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dr.sc. Silvije Jerčinović, v.pred. i Nada Dadaček dipl.ing., v.pred.

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego je najveće poljoprivredno sveučilište u Poljskoj osnovano u Varšavi 1816. godine. SGGW nudi 37 različitih studijskih područja na 13 fakulteta u poljoprivrednim, ekonomskim, humanističkim, tehničkim i životnim znanostima. Kampus se nalazi na najjužnijem dijelu Varšave, Ursynów. Kampus ima svoj povijesni dio s palačom iz 18. stoljeća, a na suvremenom dijelu površine 70 hektara nalazi se većina fakultetskih zgrada i studentskih domova, moderna knjižnica, sportski centar (s teniskim terenima, sportska dvorana i bazen), jezični centar, itd.

Nastavnici dr.sc. Silvije Jerčinović, v.pred. i Nada Dadaček dip.ing., v.pred. boravili su na Ekonomskom i Poljoprivrednom fakultetu. Dr. Agnieszka Parlińska, opunomoćenica za međunarodnu suradnju, upoznala ih je s ustrojem Sveučilišta, studijskim programima, znanstvenim i izdavačkim radom, te predstavila stari dio kampusa s Rektoratom i drevnim parkom iz 19. stoljeća.

U sklopu susreta s dr. Ewom Stawickom, dr.sc. Silvije Jerčinović održao je ujedno i predavanje za studente prve i druge godine poljoprivrede gdje im je predstavljeno Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, visokoškolski sustav u Hrvatskoj kao i sama zemlja. Nakon predavanja studenti su postavljali pitanja te se je razvila zanimljiva diskusija na temu sličnosti i različitosti dviju zemalja i kultura.

Također, nastavnici Učilišta susreli su se i s profesoricom dr. Joannom Chudzian koja predaje predmete vezane za marketing, kako studentima poljoprivrede, tako i studentima drugih studijskih područja. Uže polje znanstvenog i stručnog interesa Dr. Joanne Chudzian je marketing hrane, pa je na tu temu održan duži susret i razgovor gdje su bile raspravljane specifičnosti, ali i sličnosti, posebno u području proizvodnje i marketiranja hrane malih poljoprivrednih proizvođača.

U sklopu posjeta na SGGW uspostavljen je i kontakt s dr. Wojciechom Pizlom, pa je bio i s njim organiziran sastanak na temu ne samo usporedbe vlastitih iskustava, nego i mogućnosti daljnje suradnje.

Posjet djelatnika Učilišta Szkołi Główna Gospodarstwa Wiejskiegoj proistekao je iz već ranije suradnje dr.sc. Silvija Jerčinović, v.pred. s pojedinim profesorima sa SGGW, a ovom prilikom je i formalizirana ta suradnja. Tijekom susreta i sastanaka koji su bili realizirani, dogovoreni su i neki konkretni oblici suradnje koji će se postupno realizirati kroz skoru budućnost između dviju institucija.

Dr.sc. Silvije Jerčinović, v.pred.

Nada Dadaček, dipl.ing., v.pred.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.