Praktikum za Zootehniku

Praktikum za zootehniku čine objekti i oprema za stočarsku proizvodnju, proizvodne površine i stoka.

Radom Praktikuma upravlja voditelj učilišnih praktikuma. U upravljanju sudjeluje i Odbor za zootehniku kojeg čine nastavnici iz područja stočarske proizvodnje. Odbor utvrđuje konačan prijedlog plana stočarske proizvodnje, a u dogovoru s voditeljem Praktikuma utvrđuje i tehnologiju stočarske proizvodnje.

Djelatnosti Praktikuma su:

  • provođenje praktične nastave iz područja stočarske proizvodnje predviđene studijskim programima Učilišta
  • provođenje egzaktnih i demonstracijskih pokusa iz područja stočarske proizvodnje za potrebe stručnog i znanstveno-istraživačkog rada te stručnog usavršavanja nastavnika
  • uzgoj i selekcija stoke
  • usluge

U Praktikumu za zootehniku djeluju specijalizirani praktikumi:

Govedarski praktikum

Govedarski praktikum uređen je i opremljen za uzgoj goveda u sustavu krava-tele. Zastupljene su pasmine Hereford i Simentalac s ciljem stvaranja nukleusa nekoliko rasplodnih linija i rodova visokovrijednih muških i ženskih grla pogodnih za daljnje rasplođivanje i dobivanje visokovrijednih potomaka pogodnih za uzgoj i proizvodnju goveđeg mesa u sustavu krava-tele.

Konjogojski praktikum

U Konjogojskom praktikumu započeo je uzgoj Holstein konja u Hrvatskoj još 8. ožujka 1980. godine uvozom konja u Visoko gospodarsko učilište u Križevcima (tadašnji naziv "Poljoprivredni institut Križevci"). Tom prilikom uvezene su 4 bređe kobile iz 3 različite uzgojne linije, a iduće godine uvežene su još dvije kobile i pastuh. Godine 1987. uvezena su 2 mlada pastuha.  Proces udomaćivanja ove pasmine konja praćen je u okviru projekta u Poljoprivrednom institutu Križevci, a i na širem području Hrvatske. Staje u kojima su smješteni konji ujedno su i konjogojski praktikum u kojem studenti Visokog gospodarskog učilišta i učenici Srednje gospodarske škole Križevci obavljaju i praktičnu nastavu iz Stočarske grupacije kolegija. Konji iz ovog uzgoja tijekom svih ovih godina, kao životinjska vrsta, služe i kao materijal za izradu radova na međunarodnim znanstveno-stručnim skupovima.

Peradarski praktikum

U Peradarskom praktikumu nalaze se kokoši različitih pasmina i kokoši nesilice. Praktikum raspolaže potrebnom opremom za držanje i uzgoj peradi, kao i inkubatorijem za inkubiranje jaja. Za potrebe proizvodnje smjese za perad koristi se vlastita mješaona s mlinom čekićarom i horizontalnom mješalicom kapaciteta 250 kg smjese.

Ovčarski i kozarski praktikum

U Praktikumu za ovčarstvo i kozarstvo drže se ovce najplodnije pasmine,  Romanovska i mesnata pasmina, Burske koze. Obje su pasmine pogodne za držanje u sustavu majka-mlado. U rasplodnim stadu je jedanaest ovaca i ovan te četiri koze i jarac. U praktikumu se drže i dvije  ovce i ovan pasmine Lička pramenka.

Praktikum za Zootehniku Praktikum za Zootehniku Praktikum za Zootehniku Praktikum za Zootehniku Praktikum za Zootehniku

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.