ODRŽANI 23. DANI TRAVNJAKA KOPRIVNIČKO KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

 

Prvi dan 23. Dana travnjaka, 3. svibnja 2019., započeo je stručnim predavanjima u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica.
 
 


Ravnatelj Toni Svoboda govorio je o programima križevačke Srednje gospodarske škole, dok je stručne studije Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima predstavila pročelnica Odjela za stručne studije dr.sc. Marcela Andreata-Koren.


Željko Crnojević iz Službe za održivo gospodarenje zemljištem i potpore šumarstvu, koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, govorio je o aktualnim natječajima Programa ruralnog razvoja, dok je Josip Crnčić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu predstavio temu „Izrada plana osjemenjivanja putem računalnog modela planskog sparivanja“.
U ime tvrtke Schaumann Agri d.o.o. Ljiljana Pomper govorila je okupljenima o tome kako pripremiti kvalitetnu silažu, dok je Tatjana Međimurec iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, održala predavanje na temu „Tlo-važan čimbenik u poljoprivrednoj proizvodnji“. Posljednje predavanje imao je Marko Potroško iz tvrtke Bioter d.o.o. o nadzoru nad ekološkom proizvodnjom (izvor: službena stranica KKŽ).

U subotu, 4. svibnja, upriličeno je svečano otvaranje Dana travnjaka.
Zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora Dana travnjaka Darko Sobota uvodno je zahvalio svim članovima organizacijskog odbora, pokroviteljima te izlagačima, gostima i posjetiteljima koji su unatoč lošijem vremenu izdvojili svoje vrijeme te prepoznali vrijednost manifestacije. Okupljenima se obratio i župan KKŽ, Darko Koren.
Dane travnjaka otvorio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je pohvalio organizaciju najznačajnijeg poljoprivrednog sajma u Koprivničko-križevačkoj županiji istaknuvši značaj i tradiciju te  istaknuo mjere i programe kojima Ministarstvo podržava razvoj poljoprivrednika.
 
Tugomir Majdak - državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede
Tugomir Majdak - državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

Fotografije s otvaranja Dana travnjaka i obilaska izložbenih prostora mogu se pogledati na poveznici.
U sklopu svečanog otvorenja manifestacije proglašeni su najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivniji mladi proizvođač mesa i mlijeka s područja Županije, kao i po prvi puta najbolji proizvođači silaže. Najperspektivnijim mladim poljoprivrednim proizvođačem s područja Županije proglašen je dvadesetpetogodišnji Dean Bačani iz Rumenjaka u Općini Sveti Petar Čvrstec. Dean Bačani je stručni prvostupnik inženjer poljoprivrede Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, trenutno studira u Sloveniji na poljoprivrednom fakultetu u  Mariboru, smjer stočarstvo, a do kraja godine planira završiti studij, odnosno diplomirati, te steći titulu magistar agronomije.
 

Najboljim proizvođačem kravljeg mlijeka proglašen je Damir Markešić, na drugom mjestu je Ivica Mikulinjak iz Vojvodinca, a na trećem Antonio Panić iz Koprivnice.
U kategoriji najboljih proizvođača kozjeg mlijeka prvo je mjesto zauzeo Davor Korošec iz Đelekovca, druga je Suzana Oblaković iz Međa, a treći je Dubravko Vajdić iz Križevaca.
U standardnoj laktaciji od 305 dana najveću proizvodnju mlijeka na području Koprivničko-križevačke županije i prvo mjesto ostvario je Ivan Imbrišić, a drugo mjesto Zlatko Panić.
Najbolji proizvođači silaže (na temelju provedene kemijske analize, fermentacijskih parametara, sadržaja minerala i provedenih mikotoksikoloških ispitivanja  silaže u laboratoriju u Križevačkoj Poljanki) su Franjo Fuček na prvom mjestu, drugo mjesto Milan Runjić i Miroslav Hubzin, a treće mjesto je zauzeo Slobodan Grubačević.
Fotografije s proglašenja mogu se vidjeti na poveznici.

Treći dan, 5. svibnja 2019., unatoč lošijem vremenu i neumornoj kiši, na Sajmištu je vladala vesela atmosfera za koju se pobrinula Udruga Zagoraca Podravine pripremivši tradicionalan doručak i bogat stol s domaćim delicijama.
U sklopu manifestacije održan je i 12. po redu Bambino kup na kojemu su uručena priznanja i nagrade mladim uzgajivačima teladi iz Podravine i Prigorja. Zbog vremenskih uvjeta ove godine nisu mogli pokazati svoju telad, no posjetiteljima su s ponosom pokazali svoje prekrasne nošnje i odjeću kojom pokazuju bogatstvo tradicije svojeg kraja.

Na 12. Bambino kupu sudjelovalo je 20 malih uzgajivača starosti od dvije do 12 godina, a nastupili su: Matija Jug, Lana Dlaka, Sebastian Krnjak, Bojana Grubačević, Mila Jug, Antonio Bedoić, Leona Lalić, Leon Dlaka, Edita Belušić, Fabian Krnjak, Ivan Patačko, Antonia Bedoić,Hrvoje Hudin, Mihaela Petrović, Valentino Gudić, Katija Šatrak, David Horvat, Sara Hudin, Andrea Radmilović i Teo Matijašić.


 
Fotografije s proglašenja mogu se vidjeti na poveznici.


Izvješće sastavila:
dr. sc. Marcela Andreata-Koren

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.