Boravak nastavnog osoblja Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima na Canakkale Onsekiz Mart University u Turskoj u sklopu Erasmus+ programa međunarodne mobilnosti


U okviru Erasmus+ programa međunarodne mobilnosti djelatnice Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dr.sc. Ivka Kvaternjak, prof.v.š. i dr.sc. Renata Erhatić, prof.v.š. bile su u Canakkale Onsekiz Mart University u Turskoj. Boravile su na Agronomskom fakultetu, jednom od desetak fakulteta sveučilišta na kojem studira više od 40.000 studenata.

Sveučilište se sastoji od 4 instituta, 12 fakulteta, 19 visokih škola i 26 istraživačkih centara. Sveučilište je osnovano 1992. godine, a u sklopu njega smješten je i veliki kampus sa zajedničkom knjižnicom i restoranom. Çanakkale je grad smješten na azijskoj obali Dardanela koji povezuje Mramorno i Egejsko more. Turistički je grad od 90.000 stanovnika. Kulturno je središte, najbliži grad arheološkim nalazištima antičke Troje te Galipolju, gdje je bila jedna od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata.


Nastavnice  dr.sc. Ivka Kvaternjak, prof.v.š. i dr.sc. Renata Erhatić, prof.v.š. su također boravile i na Visokoj školi u Bayramiçu  koja je udaljena 75 kilometara od Canakkala. Bayramic je grad u kojem živi 13.000 stanovnika, a poznat je po tome što je u njemu rođen Mehmet Akif Ersoy, autor turske himne.


Assist. Prof. Dr. Nazan Arifoglu, koordinatorica za međunarodnu suradnju, upoznala ih je s ustrojem Sveučilišta, studijskim programima, knjižnicom te znanstvenim i izdavačkim radom. Na Agronomskom fakultetu ih je dočekao Assist. Prof. Dr. Baboo Ali s kojim su imale priliku obići sve zavode, praktikume i laboratorije.  Veći dio vremena provele su na  Zavodu za ishranu bilja i tlo gdje su predstavile Učilište i programe svojih predmeta. U laboratoriju Zavoda upoznate su s organizacijom vježbi studenata, raspoloživom opremom te znanstvenim radovima profesora i studenata. Također su prisustvovale radu na istraživanju utjecaja biostimulatora na rast i razvoj ljekovitog i aromatičnog bilja na različitim kompostima. Nastavnice su imale priliku obići i upoznati se s ustrojem Visoke poljoprivredne škole u Bayramiçu gdje ih je dočekao MSc. Ozgur Guner. U sklopu Visoke škole u Bayramicu djeluju četiri zavoda:  Hortikultura, Sportski menadžment, Prehrambena tehnologija te Oglašavanje i odnosi s javnošću.


Tijekom boravka u  Bayramicu organiziran je posjet i lokalnim poljoprivrednim proizvođačima povrća na otvorenom i u plastenicima gdje studenti odrađuju svoju stručnu praksu. Značajnije kulture koje se proizvode na tom području su krastavci, rajčice, salata, masline, marelice, šljive i trešnje.
Tijekom boravka nastavnice su upoznate s programima i aktivnostima na fakultetu, a ostvareni su brojni kontakti s profesorima. Razgovaralo se o organizaciji nastave i stručne prakse, laboratorijskim istraživanjima te mogućoj suradnji dviju institucija. Dio vremena provele su i u knjižnici fakulteta, gdje su proučavale stručnu literaturu  te su upoznate s izradom završnih i diplomskih radova. Profesori navedenih zavoda izrazili su želju za posjet Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima te za međusobnu suradnju.

 


dr.sc. Ivka Kvaternjak, prof.v.š.
dr.sc. Renata Erhatić prof.v.š.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.