Izvješće o sudjelovanju djelatnika Učilišta na 12. Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu POLJOPRIVREDA U ZAŠTITI PRIRODE I OKOLIŠA

(27. – 29. svibanj 2019., Osijek, Republika Hrvatska)

Agroglas, časopis za poljoprivredu Glasa Slavonije d.d., na svoj 18. rođendan organizirao je i ovogodišnji 12. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša“. Od samog početka u organizaciji skupa sudjeluju i Međunarodna organizacija za proučavanje obrade tla ISTRO (International Soil Tillage Research Organisation) i njezina hrvatska podružnica HDPOT (Hrvatsko društvo za proučavanje obrade tla).

Ovogodišnji skup je svojevrsna prekretnica u radu i organizaciji. Naime, kao mjesto održavanja skupa određeno je da to bude Fakultet Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. U žarište analize aktualnih tema ovogodišnjeg okruglog stola stavljena je tema: „Izazovi biljne proizvodnje u okviru klimatskih promjena“, u čijoj suorganizaciji je sudjelovala i Akademija poljoprivrednih znanosti (spomenuto ime Učilišta i kolegica Nade Dadaček i Tomislave Peremin-Volf, kao autorica udžbenika o Agroklimatologiji). U spomen na tragično preminulu idejnu začetnicu ovog skupa, uvedena je i Nagrada „Roberta Sorić“, koja će se dodjeljivati mladim znanstvenicima za izvrsnost i izniman doprinos znanstveno-stručnom skupu, a koji su zaslužili najboljim prijavljenim znanstvenim radom.

Na ovogodišnjem skupu prezentirano je šest plenarnih izlaganja te 55 znanstvenih i stručnih radova podijeljenih u pet tematskih sekcija. Ispred Učilišta i ove godine na skupu su sudjelovali nastavnici i studenti Učilišta (završni i diplomski radovi odabrani za izradu i prezentaciju radova - boldana imena studenata).

U sekciji II (Animalna proizvodnja) sudjelovali su nastavnici i studenti Učilišta (poster sekcija):

Vedran Nervo, Marijana Vrbančić, Tatjana Tušek: Klinička slika i liječenje navikularnog sindroma u konja (međunarodna recenzija: stručni rad).

Tatjana Jelen, Damir Alagić, Mato Čačić, Marijana Vrbančić, Vedran Nervo, Matija Tomašić: Stresna osjetljivost kod rasplodnih nerastova u Republici Hrvatskoj od 2014. do 2017. godine (međunarodna recenzija: znanstveni rad).

U sekciji III (Agroekologija) sudjelovali su nastavnici i studenti Učilišta (oralne prezentacije):

Tatjana Tušek, Damir Alagić, Spomenko Triplat, Đurica Kalember, Marko Božurić, Miomir Stojnović, Vedran Nervo: Physical, chemical and biological parameters of drinking water quality of the City of Velika Gorica water supply facility (međunarodna recenzija: znanstveni rad).

Dražen Čuklić, Tatjana Tušek, Marcela Andreata-Koren, Tatjana Jelen1, Ivana Gotić, Maja Čuklić, Zdravko Bihar: Aflatoksini u stočnoj hrani i mlijeku u Republici Hrvatskoj od 2012. do 2017. (međunarodna recenzija: znanstveni rad).

Marko List, Miomir Stojnović, Mario Panjičko: Odvojeno prikupljanje i uporaba biootpada u bioplinskom postrojenju - primjer dobre prakse (međunarodna recenzija: stručni rad).

Fotografije u prilogu (M. Stojnović)

Izvješće sastavila:
dr. sc. Tatjana Tušek

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.