Terenska nastava od Križevaca do Paga i natrag

 

Redoviti studenti četvrtog semestra, usmjerenja Zootehnika i Menadžment u poljoprivredi, 31. svibnja i 1. lipnja 2019. bili su na terenskoj nastavi iz predmeta Ovčarstvo i kozarstvo, Govedarstvo, Mljekarstvo i sirarstvo te Krmno bilje i travnjaštvo. Pridružili su im se i studenti usmjerenja Bilinogojstvo, zainteresirani za tu tematiku.

Od nastavnog osoblja na terenskoj nastavi bili su: dr. sc. Tatjana Jelen, Marijana Vrbančić, mag. ing. agr. i dr. sc. Marcela Andreata-Koren. Nedostajao je dr. sc. Dražen Čuklić, koji ove godine nije mogao prisustvovati ovom obliku nastave, ali je sve lijepo osmislio.

Terenska nastava obuhvatila je posjet sirani "RUNOLIST", Tomaić - Commerce d.o.o. u Otočcu, farmi magaraca Dar-Mar u Murvici na kojoj se proizvodi magareće mlijeko, zatim Paškoj sirani d.d. u Pagu, farmi paških ovaca na Pagu, sirani Gligora u Kolanu te farmama mliječnih goveda i ovaca u Sadilovcu.

U siranama studenti su vidjeli tehnološki proces proizvodnje sira, dobili odgovor na pitanje o utjecaju hranidbe životinja na kvalitetu mlijeka i sira te kušali najpoznatije sireve.

Na pašnjaku u Pagu imali su prilike vidjeti vegetaciju karakterističnu za ovakvo stanište, dobili su informacije o uzgoju ovaca, mliječnosti i dr.

Na farmi magaraca Dar-Mar u Murvici studenti su imali prilike na jednom mjestu vidjeti veliki broj ovih životinja, upoznati se s proizvodnjom mlijeka, količinom i kvalitetom, te plasmanom magarećeg mlijeka.

U Sadilovcu su posjećene dvije farme: farma goveda (PRO MILK d.o.o.) s oko 1400 mliječnih goveda, od kojih je oko 550 na mužnji, i farma ovaca (Poljo-Lika d.o.o.) s više od 1000 mliječnih ovaca, a oko polovica je na mužnji. Vlasnik-direktor ovih farmi je Milan Mirosavljević, student koji na VGUK studira na usmjerenju Zootehnika.

Bilo je to učenje na otvorenom i upoznavanje s praksom u ovim segmentima poljoprivredne proizvodnje. Naravno, gdje su mladi ljudi tu je i zabava. Nije nedostajalo dobre atmosfere, druženja uz roštilj (koji su sami studenti pripremali), malo sportskih aktivnosti i manje aktivnih sportova, pjesme, odlaska na plažu, a čak i kupanja onih najhrabrijih kojima ne baš toplo vrijeme nije smetalo za bliski susret s morem na glavnoj plaži u gradu Pagu.

Djelić atmosfere može se dočarati na fotografijama.

Izvješće sastavila:
dr. sc. Marcela Andreata-Koren

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.