Dan pšenice i ječma na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima

 

Na pokusnim površinama Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima, u suradnji s Poljoprivrednim institutom Osijek, postavljeni su pokusi pšenice i ječma u svrhu znanstveno-istraživačkog rada. Dan pšenice i ječma održan je 12. lipnja 2019., drugu godinu zaredom, a uz stručnjake Poljoprivrednog instituta Osijek sudjelovali su i stručnjaci iz Petrokemije d.d. Kutina i BASF čija su gnojiva i zaštitna sredstva korištena na pokusima. Pokuse na Učilištu proveo je Dragutin Žibrin, dipl. ing. i naši studenti u jednoj relativno klimatski nepovoljnoj godini. Kao i uvijek, Dan polja je okupio brojne proizvođače pšenice i ječma zainteresirane kako za novi sortiment, tako i za nove tehnologije.

Poljoprivredni institut Osijek bavi se selekcijom i oplemenjivanjem novih sorti i proizvodnjom kvalitetnog sjemena za potrebe poljoprivrednih gospodarstava, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama regije. Predstavnik Poljoprivrednog instituta Osijek dr.sc. Luka Andrić  obratio se proizvođačima istaknuvši pri tom važnost poznavanja sorte, lokalnih uvjeta proizvodnog područja i procjene prinosa, te budućih aktivnosti Instituta. Cilj ovakvih pokusa je poboljšanje komercijalnih svojstava pšenice i ječma kao što su prinos, tolerantnost na bolesti, otpornost na sušu i drugih. Također su predstavljena korištena gnojiva i zaštitna sredstva Petrokemije d.d. Kutina i BASF-a. Nakon izlaganja i izmjene iskustava, okupljeni su obišli sortne pokuse pšenice i ječma te dobili podatke o kvaliteti i prinosu pojedine sorte. Po završetku obilaska polja, ugodno druženje se nastavilo na zajedničkom ručku.  

Svim proizvođačima želimo puno uspjeha i idealnih vremenskih uvjeta u skoroj žetvi!

Fotografije: V. Kušec

Iva Stuburić, mag.ing.agr.

Dani polja 2019. Dani polja 2019. Dani polja 2019. Dani polja 2019. Dani polja 2019. Dani polja 2019. Dani polja 2019. Dani polja 2019.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.