Erasmus+ program, AERES - UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES – Almere, Dronten Nizozemska

    

     Sonja Rajić-Bistrović, mag.educ.chem., predavač na predmetu Primijenjena kemija na preddiplomskom stručnom studiju Poljoprivreda, posjetila je od 13. do 17. svibnja AERES University of Applied Sciences u Nizozemskoj, gdje su već prvi dan bili zakazani sastanci u Almere: u International Office s Erasmus koordinatoricom Anjom Hetsen i kolegama kemičarima.
 
     Nakon usklađivanja naših rasporeda i programa upoznavali smo se međusobno, te obišli prostore zgrade fakulteta smještenog u samom centru modernog grada Almere, izgrađenog u posljednjih 40 godina. Doc.Dr.sc.Sander Filon pokazao je našoj profesorici učionicu u kojoj se održava nastava kemije kao i kemijske, odnosno biokemijske praktikume. Upoznao nas je s načinom polaganja ispita i izvođenja praktičnog dijela nastave.
Svaki student agronomije trebao bi imati dobra temeljna znanja iz opće kemije, zato su studenti podijeljeni na početku u dvije grupe, prema srednjim školama iz kojih dolaze. Naime, oni koji dolaze iz srednjih škola sa slabijim predznanjem iz kemije prolaze petodnevni tzv. ljetni kurs prije samog početka redovne nastave, što im je uvjet za pristup slušanju teoretskog dijela nastave kemije.
     
      Zanimljivi interijeri fakulteta uklapaju se u modernu arhitekturu visokih estetskih standarda prisutnih baš na svakom mjestu vrlo funkcionalnog gradića Almere (ustanovljenog i izgrađenog prije samo 40-ak godina). Povremeno se u Almere održava, slijedeći put 2022, internacionalni Floriade – world Expo koji obuhvaća najzanimljivije projekte i predavanja, te inovacije u hortikulturi, proizvodnji hrane i održivosti ovog zdravog 'green city' svjetski atraktivnog grada. Do tada se planira premještaj postojećeg fakulteta na novu lokaciju gdje se održava Floriade, tj. na obali mora (djelomično pregrađenog i pretvorenog u jezero). To je veliki projekt u koji su aktivno uključeni i studenti.
      Još veće iznenađenje uslijedilo je u Drontenu. To je manji gradić, gotovo seoska sredina s 40000 stanovnika s mnogim farmama i staklenicima. Zgrada fakulteta je, iako smještena u tradicijski ruralnoj sredini,  ultramoderna. Izvana je obložena drvenim pločama koje su uvijek suhe, pošto je cijela zgrada obložena dekorativnom staklenom stijenkom. Ona osim zaštite od vjetrova i kiša ima i funkciju dodatnog izložbenog prostora, te čini vrlo lijepe terase oplemenjene zelenilom za rad i odmor u potkrovlju. Na samom ulazu u zgradu fakulteta dominiraju skulpture krave i konja. Krava je u Nizozemskoj vrlo popularna životinja, kao što se vidi i na ovoj slici u centru Den Haaga (između Japanskog vrta i kanala).
   

     Fakulteti Aeres University of Applied Sciences nalaze se na tri lokacije: u Almereu, Drontenu i Wageningenu, koji je sveučilišno središte teorijsko - znanstvene orjentacije. Almere i Dronten su fakulteti primijenjenih znanosti (Applied Sciences), poput našeg Učilišta u Križevcima, te povezuju teoriju i praksu nastojeći  formirati nove stručnjake, vrlo cijenjene i tražene u internacionalnim kompanijama, osobito oni koji završe Master programe: Urban Food Systems i Agribusiness Development. Nizozemsko društvo je izrazito multikulturalno, tako da su mnogi studenti i predavači iz čak 43 različite nacije. Mogućnost suživota i stvaranja prijateljstava u studentskim kućama stvara široku internacionalnu mrežu za život i budući biznis. Tamošnji diplomirani studenti - alumni tražit će posao najduže tri mjeseca, pošto su fakulteti usko povezani s manjim proizvođačima, farmerima, kao i multinacionalnim kompanijama koje se bave hranom – international food business-om. Zanimljivo je da naši završeni prvostupnici (bachelor degree) mogu preko Erasmus programa doći u Aeres University, kako bi položili razliku ispita i napravili završni rad u Nizozemskoj, što traje oko godinu dana. Tada mogu dalje pohađati njihov Master program ili potražiti posao kao priznati stručnjaci u cijelom svijetu.
Oba grada smještena su u blizini Amsterdama s kojim su vrlo dobro povezani, posebno vlakom, poput Križevaca sa Zagrebom.
     Osim starih, tradicionalnih farmi i staklenika podignuti su i novi, moderniji i funkcionalniji, te oni koji se bave ekološko – biodinamičkim načinima uzgoja bilja ili oni u kojima žive i rade socijalno osjetljiviji ljudi poput onih s mentalnim poteškoćama.
     Dobri nizozemski primjeri potiču i nas na razmišljanje i realizaciju novih ideja o modernizaciji našeg Učilišta. Za sad je ostvarena dobra suradnja između naših i kemičara iz Drontena i Almere: Sonje Rajić-Bistrović, Sandera Filona i Roberta, i dogovorene zajedničke aktivnosti. Spomenuti predavači  planiraju nas posjetiti iduće godine. Nadamo se da ćemo daljnjom uspješnom suradnjom kolega i studenata iz naših institucija ostvariti zajednički cilj rasta i napretka u budućnosti.
           

  
Sonja Rajić-Bistrović, mag.educ.chem

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.