S Erasmusom na praksi u Portugalu

Za stručnu praksu u trajanju od tri mjeseca odlučio sam se prije svega jer želim steći internacionalno iskustvo. To internacionalno iskustvo smatram jednim od najvažnijih faktora kojim možete dobro konkurirati na tržištu rada. Želim živjeti u drugačijoj sredini i biti okružen ljudima koji razmišljaju možda na drugačiji način nego u Hrvatskoj, razmjenjivati mišljenja s njima i promatrati svijet oko sebe drugačijim očima. Mogu reći da su nam Portugalci jako slični mentalitetom i načinom života. Mnogo sličniji nego bilo koji narod u Europi. Dijelimo mnogo toga zajedničkog. Iz tog razloga jako volim Portugal i prirastao mi je srcu jer je ovo moja druga Erasmus praksa u Portugalu. Stekao sam puno dobrih prijatelja još prije 3 godine kada sam bio ovdje prvi puta i sada neke nove i teško mi pada rastanak od njih i pomisao da ćemo se družiti samo još 2 mjeseca. Naravno, ovdje ima i puno studenata koji su na Erasmusu iz drugih europskih zemalja kao što su; Španjolska, Francuska, Češka, Poljska, Grčka, Turska, Italija, Bugarska, a ima i studenata koji sudjeluju u drugim programima i oni većinom dolaze iz Kine, Meksika, Brazila i Kolumbije. Naravno svi se družimo i provodimo vrijeme zajedno koliko je moguće. Lijepo je vidjeti toliko različitih nacionalnosti na jednom mjestu, družiti se, razmjenjivati mišljenja, usavršavati jezične vještine i to je ono što čini čar Erasmus+ programa. Mislim da bi ovo svaki student morao osobno doživjeti jer je ovo iskustvo je od neprocjenjive vrijednosti.

Studentski života u Castelu Brancu je jako dobar. Ja boravim u studentskom dom koji je jako kvalitetan i uredan. U sklopu doma nalazi se kantina u kojoj možete ručati i večerati, veliki dnevni boravak za studente, tenisko igralište te u blizini doma postoji nogometno igralište i street workout park. Ima jako puno mogućnosti za bavljenje sportom. Mnogi portugalski studenti kažu da je ovo najbolji studentski dom u Portugalu. Isto tako u blizini doma nalazi se i teretana koja je veoma povoljna za studente. Za one koji vole noćni život i provode isto tako postoji mnogo zanimljivih mjesta i događanja. 

Što se tiče moje prakse, ja sam zadovoljan. Istražujem ruralni turizam u Portugalu, koliko ima takvih registriranih gospodarstava, koje su mjere potpore, kojim markentinškim alatima se služe itd. S jednim profesorom obilazim velike portugalske farmere, od kojih svaki ima oko 1000 ha zemlje u vlasništvu. To su veliki portugalski poljoprivrednici. Uloga mene i mentora je da uzimamo uzorke vode iz jezera za napajanje životinja i ostalih izvora vode te zatim odnosimo u laboratorij na fakultetu i pomoću Bailengerove metode analiziramo ispravnost vode, odnosno prisutnost jajašca parazita. Nakon što smo ustanovili kakva je kakvoća vode, izrađujemo rješenja kako poboljšati kakvoću i time pridonijeti zdravlju životinja i većoj produktivnosti. 

Za kraj svima bih preporučio da skupe hrabrosti i da se odluče za Erasmus+ jer to je jedno pozitivno i posebno iskustvo koje će vam sigurno promijeniti život i vaša razmišljanja u pozitivnom smislu.

Matija Mužina


 

 

Stručnu sam praksu VI. semestra obavljala u Portugalu, gradu Castelu Branco u Escola Superior Agraria. Praksa je trajala 3 mjeseca (travnja-srpanj 2016.). Unatoč tome što nisam obavljala zadatke koje su bili napisani u ugovoru, zadaci koji su mi ondje bili naknadno dodjeljeni bili su zanimljivi i imala sam prilike vidjeti neke nove tehnike s područja voćarstva. Što se tiče jezičnog tečaja, mišljenja sam da bi ga se trebalo promijeniti na način da zadaci koji se nalazi u samom tečaju budi više primjenjivi, a ne na principu „ubaci glagol u pravom vremenu“. Osobno mislim da se moje znanje engleskog jezika nije poboljšalo, a ni pogoršalo, završavanjem jezičnog tečaja, već da je do poboljšanja došlo kad sam se našla u „stvarnoj“ situaciji da se sporazumijevam na engleskog jeziku. Benefit same prakse je upravo poboljšanje engleskog jezika kroz razgovore s drugim Erasmus studentima.

 

Samanta Lujić

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.