IZVJEŠĆE – Erasmus+ program, Agricultural University – Plovdiv, Bugarska

 

     Dr.sc. Renata Erhatić  i Sonja Rajić-Bistrović, mag.educ.chem. posjetile su Agricultural University  u Plovdivu, zanimljivom gradu na jugu Bugarske, gdje su već prvi dan doživjele dobrodošlicu ljubazne i pristupačne Erasmus koordinatorice Dore Ivanove. 

     Nakon upoznavanja organizacije i prostora zgrada fakulteta Prof. Dr.Nurettin Tahsin vodio nas je u Zavod ljekovitog bilja i praktikume u kojima se održava nastava, prepune sušenog ljekovitog bilja. Upoznao nas je s načinom polaganja ispita i izvođenja praktičnog dijela nastave. Svaki student treba znati prepoznati danu biljku i sjeme, što je uvjet za pristup teoretskom dijelu ispita.

     Zanimljivi interijeri i herbariji potaknuli su nas na razmišljanje o uvođenju te prakse  u prostore učionica  VGUK-a. Također prvi dan našeg boravka sudjelovale smo na predavanju Prof. dr. P. Georgieve, koja je održala vrlo lijepo i zanimljivo predavanje o uzgoju i primjeni zobi (zobenih pahuljica) u prehrani čovjeka, te pozitivnog utjecaja te žitarice na zdravlje. Na kraju predavanja, održanog na temelju znanstvenog rada profesorice, ostvarenog međunarodnom suradnjom kolega iz susjednih zemalja –Grčke, Turske i Rusije, kušali smo delicije pripremljene iz zobenog brašna i zobenih pahuljica.

Druženje nakon vrsnog predavanja prof. dr. P. Georgieve (druga slijeva).

 

     Slijedećih dana posjetile smo profesore Stefana Krsteva  i Donia Gančeva s područja instrumentalnih metoda u kemiji i ekotoksikologije. Zanimljiva rasprava vodila se oko toga trebaju li fakulteti nabavljati skupe intrumente za vlastito određivanje kemijskih analiza ili bi studenti trebali naučiti uspoređivati i matematičkim metodama obrađivati rezultate koje akreditirani laboratoriji ionako stavljaju na mrežne stranice u Bugarskoj. Mišljenja su bila oprečna, ali diskusija je bila svakako korisna. Izmjenili smo naša saznanja o OECD i QSAR ekotoksikološkim projektima (Testing of Chemicals i Quantitativ Structure) i  linkovima takvih baza podataka www.epa.gov/pesticide-science-and-essesing i www.esdac.jrc.ec.europa.eu  Uspoređivali smo nastavne jedinice, ishode učenja i literaturu koju koristimo u svojim predavanjima.  

U društvu ekotoksikologa i kemičara

     Zahvaljujući Erasmus koordinatorici Dori Ivanovoj upoznali smo dvije vrlo ljubazne osobe: bibliotekarku  i Assoc. Prof. Annu Nikolovu iz Zavoda za botaniku. Bibliotekarka nam je tijekom cijelog boravka bila na raspolaganju u dotrajalim, ali vrlo dobro opremljenim prostorima knjižnice, čitaonice i kompjuterske učionice. Dobile smo uvid u diplomske radove studenata i ljubazne odgovore na sva naša pitanja.

     Assoc. Prof. Anna Nikolova je osoba koja nam se najviše posvetila i cijeli radni dan u četvrtak, 18. svibnja, provela je s nama. Profesorica je svoju znanstvenu karijeru započela u Kazanlaku - Institutu za ruže. Tamo je živjela sa svojom obitelji i znala je mnogo o toj specifično bugarskoj instiuciji. Nažalost zbog političkih razmirica Institut je zapušten i na granici opstojnosti, a mnogi dobri projekti čekaju  bolja vremena. Odvezli smo se stotinjak kilometara u svjetski poznatu Dolinu ruža (The Valley of the Roses) podno Stare planine. Prizor je bio veličanstven! Stara zgrada Instituta od 1907.g. s destilerijom smještena je u nepreglednoj dolini poput ogromnog  vinograda, samo umjesto vinove loze zasađene su sadnice ruže uljarice (Rosa damascena). Osim ruža zastupljene su i druge ljekovite vrste, a najviše lavanda. Stigle smo ujutro oko 9 sati, upravo prvi dan berbe ruža koje su uglavnom bile u pupoljcima. Već od 5 sati ujutro pobrano je oko pedesetak vreća mirisnih ruža. U zatvorenim plastičnim vrećama ruže, pune jutarnje rose, bile su spremne za destilaciju. Postupak se provodi samo sa svježim cvjetovima ubranim u ranu zoru - najduže do 10 sati prijepodne, zbog najveće količine dobivenog eteričnog ružinog ulja. Postupak berbe i destilacije će se ponavljati samo dvadesetak dana u godini dok traje berba, koja ovisi o vremenskim uvjetima te je svake godine  datumski drugačija (do 10. lipnja ove godine).

     Poslijednji dan (19. svibnja) našeg boravka na Agricultural University u Plovdivu podudarao se sa značajnim datumom svečanog obilježavanja Dana Univerziteta u Plovdivu (dogovorno održanim nekoliko dana prije službenog datuma - 24. svibnja). Druženje djelatnika fakulteta i uzvanika započelo je blagoslovom hrane i pića, a nastavilo se govorom rektorice Univerziteta i tradicionalnim plesovima na otvorenom prostoru fakultetskog eksterijera.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.