OD STUDENTA VGUK DO PODUZETNIKA

 

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima redovito sudjeluje na raznim poljoprivrednim manifestacijama, sajmovima i sl. Na svim tim događanjima sa zadovoljstvom susrećemo iznimno veliki broj naših završenih studenata koji predstavljaju tvrtke u kojima rade. Na posljednje dvije manifestacije pojavila se nova tvrtka BIOTER, koju su predstavljala četvorica mladih ljudi, a čak trojica su završeni studenti VGUK.

Na fotografiji (s lijeva na desno): Petar Papac, Marko Cmrk, Marko Potroško, Hrvoje Pleskalt

Na fotografiji (s lijeva na desno): Petar Papac, Marko Cmrk, Marko Potroško, Hrvoje Pleskalt

 

Ponosna na uspjeh naših završenih studenata, dogovorila sam razgovor s direktorom tvrtke, Markom Potroškom, struč. spec. ing. agr.

Marko, možete li ukratko predstaviti tvrtku u kojoj radite?

Tvrtka BIOTER d.o.o. osnovana je 2017. Sastoji se od dvije organizacijske jedinice: Bioter kontrola i Bioter projekti. Organizacijska jedinica Bioter kontrola provodi postupak stručnog nadzora nad ekološkom proizvodnjom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Sjedište  tvrtke je u Koprivnici.

Znači li to da djelujete od 2017.?

Ne, od tada smo uvedeni u registar. S radom smo počeli ove godine, točnije 12. ožujka 2019. Naime, da bi s radom počelo ovakvo kontrolno tijelo, potrebno je proći postupak akreditacije koji provodi Hrvatska akreditacijska agencija i dobiti ovlaštenje Ministarstva poljoprivrede. Postupak je započeo 2017. godine i trajao je oko 2,5 godine. 

Koliko vas je zaposlenih u tvrtki?

Danas nas ima, što stalno zaposlenih, što suradnika, šestero. Petar Papac i ja smo suvlasnici. Ja sam direktor i kontrolor biljne proizvodnje, a Petar je voditelj sustava kvalitete. Tu su još Hrvoje Pleskalt, Marko Cmrk, Dubravka Tončić i Dragan Dobrić.

Kako ste se odlučili za ovaj posao?

Duga je to priča. Jedan dio priče seže u djetinjstvo. Naime, Petar i ja smo prijatelji od malih nogu. Oduvijek smo bili uvjereni da ćemo u životu voditi zajednički posao i imali smo velike planove. Obojica smo završili gimnaziju u Koprivnici, a onda su se naši putevi obrazovanja razdvojili. Ja sam nastavio školovanje u biotehničkom području, odlučio se za poljoprivredu, a Petar je otišao u društveno područje.

Drugi dio je vezan za moj studij. Tijekom studija na VGUK studenti imaju jako puno prakse, već od prve godine, i tu najviše doživite što je poljoprivreda i što vas najviše zanima. Upoznajete se prvo s jednostavnijim „stvarima“, postojanjem i prepoznavanjem biljnih vrsta, uvjetima za njihov uzgoj, ali i kako to sve funkcionira kod gospodarstava, tvrtki i dr. Već na drugoj godini preddiplomskoga studija rodila se ideja kako bih mogao raditi nešto u vezi ekološke proizvodnje. Još nije bila formirana konačna slika, ali ideja datira od tad. Tako je nakon završene tri godine logičan slijed bio upisati usmjerenje Održiva i ekološka poljoprivreda, koji sam upisao u statusu izvanrednog studenta. S titulom prvostupnika prijavio sam se na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Koprivničko-križevačkoj županiji u Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju. Tu sam dodatno uvidio da postoji potreba za osnivanjem još nadzornih stanica. Naime, iako polagano, broj ekoloških poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj se povećava, a tako i potreba kontrole ekološke proizvodnje. Tako smo mi osnovani kao 12. kontrolna stanica u Hrvatskoj.

Rekli ste da je tvrtka počela s radom u proljeće 2019. To je kasnije nego li ste svi završili studij. Što ste u međuvremenu radili?

Svi smo već bili zaposleni, neki i izvan struke. Konkretno, ja sam se zaposlio u Obrtničkoj školi u Koprivnici gdje i danas radim (predajem Stručnu praksu i Tehnologiju zanimanja iz područja poljoprivrede), a Petar radi u općini Novigrad Podravski gdje je Voditelj projekta „Zaposli pa pomozi“. U skorije vrijeme imamo u planu u potpunosti prijeći raditi u Bioter, budući da se obujam posla povećava brzim koracima.

Kako ste zadovoljni radom Bioter-a do sada?

Kažu da je svaki početak težak. Ja mislim da je najteži dio prošao procesom akreditiranja i ovlaštenjem. Za sada smo jako zadovoljni, a siguran sam da ćemo biti sve zadovoljniji jer smo se pronašli u ovom poslu. Vidimo da nas korisnici usluga prepoznaju i vjeruju da dobro obavljamo posao, a trudit ćemo se i nadalje ne iznevjeriti stečeno povjerenje.

Koja je obrazovna struktura vas šestero?

Ja sam završio na VGUK prvo preddiplomski stručni studij Poljoprivreda, usmjerenje Bilinogojstvo, a nakon toga i Specijalistički diplomski stručni studij Poljoprivreda, usmjerenje Održiva i ekološka poljoprivreda. Hrvoje i Marko su završili preddiplomski studij, usmjerenje Bilinogojstvo na VGUK. Dubravka je završila šumarstvo, a Dragan Ekološku poljoprivredu u Osijeku. Petar je jedino izvan biotehničkog područja. Završio je preddiplomski stručni studij Ekonomija poduzetništva na Vernu te diplomski sveučilišni studij Međunarodna trgovina na Sveučilištu sjever u Varaždinu.

Možete li dati kratak osvrt na ustanovu u kojoj ste studirali?

Za VGUK i vrijeme studiranja vežu me najbolja iskustva. Sam način studiranja u kojem se sve što čuješ u teoriji vidi i izvježba u praksi, mislim da je najbolji. Kad završiš studij spremniji si za posao. Osim toga, smatram da studiranje nije samo učenje područja koje studiraš nego puno šire. Upoznaš mlade ljude iz drugih sredina, povežeš se i stvoriš doživotne veze. Hrvoje, Marko i ja smo bili ista generacija i isto usmjerenje. Dobro smo se upoznali, stekli smo povjerenje jedni u druge, a to je najvažnije za zajednički rad. Što se tiče profesora, uvijek su nas poticali na vlastita razmišljanja, pomagali nam i bodrili nas. I danas mogu računati na njih, a neke sam i uključio kao stručnjake u poslu koji obavljamo kao nadzorna stanica.

Što kažete na tvrdnje da se završi studij i ne može se zaposliti?

Ne znam što bih rekao. Možda bih i ja bio nezaposlen da sam čekao da mi netko ponudi posao. Smatram da u poljoprivredi ima jako puno mjesta za zaposlenje, ali uz obrazovanje malo treba i vizije i hrabrosti. A u kojem poslu ne treba ako želiš uspjeti?

 

Intervju vodila: dr. sc. Marcela Andreata-Koren

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.