Terenska nastava studenata 5. semestra na ekološkim OPG u Varaždinu i Paki

 

 

U petak, 31 siječnja 2020. redoviti studenti V. semestra stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenja Menadžment u poljoprivredi, Bilinogojstvo i Zootehnika bili su na cjelodnevnoj terenskoj nastavi predviđenoj izvedbenim planom iz izbornog predmeta Upravljanje kvalitetom u poljoprivrednoj proizvodnji, u pratnji svoje nastavnice i nositeljice predmeta Dušanke Gajdić.

Studenti su posjetili dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) koja se bave ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom OPG Andreja Petrović i OPG Jakopović.

OPG Andreja Petrović je ekološko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom i preradom buče i pira. U uzgoju i preradi se strogo poštujući pravila ekološke proizvodnje. Mehaničkim putem se uništavaju korovi, obavezno je ručno okopavanje, dok se gnojidba vrši isključivo dozvoljenim organskim gnojivima u ekološkoj poljoprivredi. Organsko je gnojivo porijeklom iz certificiranih ekoloških farmi za uzgoj goveda. Obitelj raspolaže s 12 hektara vlastite zemlje koja se nalazi u Đakovu dok je sva prerada u Varaždinu u tzv. „Urban factory“. Proizvode i stavljaju na tržište razne prerađevine od bučinih koštica npr. bučino ulje, različite vrste i veličine pakiranja bučinih koštica, namaz (pesto) od bučinih koštica, praline i sl. Od pira uglavnom rade  brašno, mekinje te u kombinaciji s bučinim brašnom i gotove smjese za pripremu kruha. Većinu proizvoda plasiraju u trgovine zdrave hrane diljem Hrvatske, a ponešto i u inozemstvo, u belgijske restorane zdrave hrane koji koriste isključivo ekološke namirnice.

OPG Jakopović, obitelji Jakopović iz Pake, općina Novi Marof, bavi se uzgojem ljekovitog bilja i proizvodnjom certificirane eko kozmetike poznate pod brendom „Kuća magične trave“. Od ljekovitog bilja prvenstveno uzgajaju i prerađuju melisu (matičnjak), ali i mentu, smilje i čokoladnu mentu. OPG su pokrenuli 2008. godine s proizvodnjom ljekovitog bilja, a od 2010. počinju s proizvodnjom kozmetičkih proizvoda koje su prvo promovirali i prodavali po sajmovima, a danas se njihove kozmetičke linije mogu naći u lancu trgovina bio&bio te u sličnim trgovinama zdrave hrane. Paletu njihove eko kozmetike čini 50-ak proizvoda za njegu lica, tijela i kose. Oko 30 posto proizvodnje izvoze u zemlje EU, prvenstveno u Sloveniju, Poljsku i Nizozemsku.  Danas imaju 50-ak certificiranih ekoloških proizvoda, a njihova je pasta za zube, primjerice, najprodavanija eko –pasta u Poljskoj.

Studenti su se na ovoj terenskoj nastavi pobliže upoznali s ekološkom proizvodnjom, preradom i prodajom ekoloških poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Iz praktičnih iskustava vlasnika OPG mogli su saznati sve o pokretanju ovakve vrste djelatnosti, problemima i izazovima s kojima su se susretali te kako su ih uspješno rješavali, od dobivanja certifikata, zadovoljavanja propisanih uvjeta ekološke proizvodnje, prerade pa sve do plasmana i promocije svojih proizvoda na domaćem i inozemnom tržištu. Također su bili u prilici i degustirati, odnosno isprobati sve proizvode koji se proizvode na posjećenim gospodarstvima.

Zahvaljujemo vlasnicima OPG-a na gostoprimstvu i preporučamo svima da ih posjete i dožive vrlo lijepa i korisna iskustva.

Dušanka Gajdić, univ.spec.oec.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.