Studenti smjera Menadžment u poljoprivredi Domagoj Bunta i Martin Topljak te student Specijalističkog studija Menadžment u poljoprivredi Neven Kovačević sudjelovali su 08. i 09. travnja 2020. na digitalnom događaju (hackathon-u) pod nazivom „Izazov danas za sutra“  u kojem su pokušali odgovoriti na pitanje: Kako će izgledati grad Križevci nakon krize koronavirusa, spreman da se suoči sa svakom budućom krizom, osobito onom klimatskom?

Cilj izazova je da se kroz on-line ideaciju dođe do vizije Križevaca i ideja koje će se dalje moći razvijati uz mentorstvo i podršku tima. Svi timovi koji su sudjelovali u izazovu trebali su odgovoriti na sljedeća pitanja/ teme:

1. Zamislite kako će izgledati gospodarstvo za 6 mjeseci. Ima li nekih novih zanimanja? Da li se promijenilo nešto u poslovanju?

2. Kako ćete pomoći najranjivijim društvenim skupinama da u svijetu klimatskih promjena nakon krize žive dostojanstveno i bez straha od budućih nedaća?

3. Kakva su digitalna rješenja i mehanizmi osmišljeni za povezivanje svih dionika, poput gradova, institucija, medija i sl. koji rade na rješavanju kriznih problema?

4. U sve prethodno uključite sjedeći izazov: da su sva rješenja dobra za KLIMU, bez emisije ugljika, da su zelena, dobra za ljude i za prirodu.

Od ukupno 30 sudionika podijeljenih u 4 tima koji su sudjelovali na radno vrlo intenzivnom događaju, TIM VGUK  s mentoricom Hajdanom Rukavina i članicom Sandrom Kantar osvojio je prvo mjesto s idejom Križevci  Hub za mlade kojim žele smanjiti nezaposlenost i vratiti mlade u Križevce. Program Huba je, prema ideji studenata, koncipiran tako da nezaposlene motiviraju, educiraju i uče novim vještinama i znanjima u područjima poput biznisa, IT-a, zelene energije i deficitarnih zanimanja. Ovaj događaj je bio rezultat suradnje Zelene energetske zadruge i više lokalnih dionika, energetske zadruge Križevački laboratorij inovacija za klimu – KLIK, Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost Volim Križevce, Grada Križevci i medijskog partnera Križevci.info, te podržan od strane EIT Climate-KIC.

Sudjelovanje studenata u ovom izazovu bilo je vrlo korisno iskustvo jer su  imali priliku da u timu  kreiraju viziju svojeg grada, svoje mjesto u njemu, te odgovore izazovima sutrašnjice provodeći svoje slobodno vrijeme na društveno koristan način.

Više informacija o ovom događaju možete vidjeti na: https://zezinvest.community/izazov-danas-za-sutra/  i na https://www.krizevci.info/

Prezentacija Križevci hub za mlade i zajednička fotografija svih sudionika događaja nalazi se u prilogu.

 Izvješće pripremila:
dr.sc. Sandra Kantar, prof.v.š.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.