Studenti zootehnike napokon ponovno na Učilištu!

 

Nakon puna dva mjeseca studenti su ponovno na vježbama i stručnoj praksi na Učilištu! Nastava se sve ovo #ostanidoma vrijeme odvijala on-line. Nakon popuštanja mjera, na zadovoljstvo studenata i nastavnika, praksu i vježbe odradili smo u petak 15. svibnja 2020. na OPG Đurakić i na Ratarni u učilišnim stajama.

Redoviti studenti četvrtog semestra, usmjerenja Zootehnika, već u ranim jutarnjim satima (jer tada se odvija mužnja) bili su na terenskoj nastavi iz predmeta Ovčarstvo i kozarstvo u obilasku OPG-a u okolici Križevaca. OPG Đurakić se već desetak godina bavi uzgojem koza. Trenutno u proizvodnji imaju 40-ak muznih koza pasmine francuska alpina, a već u idućoj proizvodnoj godini cilj im je dvostruko povećati broj grla.

Studenti su vidjeli kako se pravilno provodi mužnja koza, od vlasnika farme s bogatim iskustvom dobili su vrlo iscrpne informacije o uzgoju koza, velikim prednostima, ali i nekim manama kozarstva, kao i o funkcioniranju farme, hranidbi, njezi, higijeni i sl.

Na temelju saznanja koja su dobili od vlasnika i uz njihovu daljnju pomoć, studenti će moći izraditi svoj integrirani projektni zadatak na kraju semestra.

Nakon kratke, ali vrlo korisne terenske nastave, već od 9.00 sati studenti su s našim vrijednim „štalarima“ Zvonkom i Marijom u učilišnom praktikumu prisustvovali vježbama šišanja ovaca. Vagali su i odbijali janjce. Postavljali mnoga pitanja, bili vrijedni i jako korisni. I za kraj radnog dana još su sudjelovali na ovoskopiranju u inkubatoriju u sklopu projekta Praćenja proizvodnosti križevačke kukmaste kokoši.

Od nastavnog osoblja na terenskoj nastavi sa studentima bile su Tatjana Jelen i Marijana Vrbančić, a u inkubatoriju nam se kasnije priključila i Marija Meštrović.

Zadovoljstvo studenata i dobru atmosferu možete vidjeti na slikama.

Marijana Vrbančić, mag. ing. agr.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.