Dana 10. 06. 2020. redoviti i izvanredni studenti su u okviru kolegija „Ruralni turizam“ zajedno s predmetnim nastavnicima: dr.sc. Kristinom Svržnjak, dr.sc. Sandrom Kantar i dr.sc. Silvijem Jerčinovićem sudjelovali na predstavljanju projekta Interreg CE HealingPlaces koje je organizirao Grad Križevci. Projektu su nazočili i studenti Geotehničkog fakulteta iz Varaždina zajedno s prodekanom za nastavu dr.sc. Hrvojem Meaškim.  Po dolasku u Terme Sveti Martin dobrodošlicu i kratko predstavljanje termi izrazio je generalni direktor termi Igor Nekić. Nakon kratkog osvježenja uslijedila su izlaganja.

Savjetnica za gradnju i prostorno uređenje Grada Križevaca gđa. Lucija Topić uvodno je predstavila projekt „HealingPlaces“, ciljeve projekta, budžet i 10 projektnih partnera. Glavna aktivnost u projektu je Ekološki SPA menadžment u regiji i smjernice za održivo korištenje lokalnih termo-mineralnih podzemnih resursa. U suradnji s Termama Sveti Martin želi se napraviti procjena i pripremiti projektna dokumentacija za korištenje geotermalnih izvora na održiv i ekološki prihvatljiv način.

Program LifeClass Terme Sveti Martin predstavila je healthiness manager gđa Gracia Petek. Nakon prezentacije krenuli smo u obilazak biodinamičkog vrta u kojem se uzgaja različito začinsko bilje, povrće i bobičasto voće za potrebe gostiju hotela. Zatim smo obišli postrojenje i geotermalnu bušotinu koje nam je predstavio gospodin Vedran Augustić, direktor održavanja i sigurnosti LC Terme Sveti Martin.

Nakon kratke pauze uputili smo se prema OPG-u Hažić koji se nalazi samo 5 minuta vožnje od Termi Sveti Martin. Bili smo očarani predivnim krajolikom i uređenjem eksterijera i interijera samog imanja. Vlasnica OPG-a Tatjana Hažić prezentirala je proizvodnju jabuka, jabučnog soka i vina po kojem je OPG Hažić poznat diljem Međimurja i šire. Zatim je uslijedila degustacija vina, a uz degustaciju vina mogli smo kušati bučino ulje i čips od jabuke. Zatim je uslijedilo predavanje o doprinosu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima održivoj poljoprivredi putem obrazovne, stručne i znanstvene aktivnosti dr.sc. Sandre Kantar i predavanje o Geotehničkom fakultetu s naglaskom na studijski smjer Hidrotermalna ležišta dr.sc. Hrvoja Meaškog.

Uz neformalno druženje i uživanje u ljepotama imanja i krajolika svi sudionici terenske nastave izrazili su zadovoljstvo organizacijom posjeta Termama Sveti Martin jer smo vidjeli odličan primjer sinergije u ruralnom turizmu.

                                                                                  Izvješće pripremila:

Marina Sumpor, II. god. Menadžment u poljoprivredi

WEB projekta: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/HealingPlaces.html

Facebook projekta: https://www.facebook.com/HealingPlacesProject/?ref=py_c

U prilogu: Press release na engleskom jeziku i fotografije sa studijskog posjeta/terenske nastave

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.