ODRŽIVA I EKOLOŠKA PROIZVODNJA I TEHNOLOGIJA KRME (273349)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Osnovne značajke održivog gospodarenja u proizvodnji krme (biološka raznolikost, plodored, gnojidba, zaštita…) i vrste krmnog bilja prikladne za održivo gospodarenje. Kvaliteta zrnastih ratarskih proizvoda namijenjenih preradi u koncentrirana krmiva. Testovi i jedinice za određivanje ispravnosti kvalitete zrnastih leguminoza. Štetni sastojci u proizvodnom lancu proizvodnje koncentriranih krmiva. Suvremene tehnologije proizvodnje koncentriranih krmiva. Priprema soje i žitarica za tehnološki postupak prerade. Tehničko-tehnološke osobitosti suhog ekstrudiranja. Osobitosti tehnološkog procesa proizvodnje koncentriranih krmiva.
Vrsta kolegija
- Stručni diplomski studij Poljoprivreda / Održiva i ekološka poljoprivreda (Izborni kolegij, 3. semestar, 2. godina)
Opće kompetencije
samostalno organizirati proizvodnju kvalitetne krme na održiv i/ili ekološki način kao i primjenu suvremenih postupaka u skladištenju i doradi krme
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Prezentirati osnovne mjere i materijale potrebne za održivu i ekološku proizvodnju krmiva |
Planirati agrotehničke mjere određene krmne kulture i/ili na travnjacima i načine korištenja krmnog bilja, prema pravilima održive i/ili ekološke proizvodnje |
Procijeniti ispravnosti proizvodnje i spremanja krmnog bilja i trava na određenom gospodarstvu |
Predvidjeti razinu bioloških i kemijskih rizika u sirovinama za proizvodnju koncentrirane stočne hrane |
Integrirati postojeća tehnička rješenja u tehnološku liniju koja zadovoljava konkretne tehnološke zahtjeve |