SUSTAVI UPRAVLJANJA KVALITETOM (227983)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
CILJ PREDMETA: Stjecanje osnovnih znanja iz područja upravljanja kvalitetom te posebnosti upravljanja kvalitetom u poljoprivredno-prehrambenim poslovnim sustavima. Upoznati studente s osnovnim karakteristikama modernog koncepta kvalitete, koji prelazi fizičko-kemijske karakteristike proizvoda i koji je uglavnom orijentiran prema zadovoljavanju potreba kupaca.
Vrsta kolegija
- Stručni diplomski studij Menadžment u poljoprivredi / Menadžment u poljoprivredi (Izborni kolegij, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 4.00
Surealizator
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-69 bodova
Dobar (3): 70-79 bodova
Vrlo dobar (4): 80-89 bodova
Izvrstan (5): 90-100 bodova
Uvjeti za dobivanje potpisa
- Prisustvovanje predavanjima min. 50% (4/8)
- Izrađen seminarski rad (case study; prezentacija)
Opis
Dijelovi koji se ocjenjuju:
Aktivnost i prisustvovanje nastavi: 5-10 bodova
Projektni zadatak (seminar,case study): 15-30 bodova bodova
Pismeni ispit ili dva kolokvij: 40-60 bodova
Ukupno: 100 bodova
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Prikazati povijesni razvoj koncepcije upravljanja kvalitetom. |
Objasniti ključne pojmove iz područja kvalitete, normizacije, certifikacije i sustava upravljanja kvalitetom. |
Procijeniti ulogu i važnost normizacije/standardizacije u području poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u suvremenom svijetu. |
Razlikovati pojedine sustave/standarde upravljanja kvalitetom u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji s naglaskom na doprinose pojedinih sustava. |
Kritički komentirati probleme u pogledu sigurnosti i kvalitete hrane u zemlji i inozemstvu. |
Opisati sastavnice koncepta sigurnosti hrane te institucionalni i zakonodavni okvir iz područja sigurnosti hrane. |
Procijeniti značaj uspostave sustava kvalitete u okviru strategije uspješnog poslovanja poduzeća i njegove konkurentnosti. |
Identificirati pojedina iskustva implementacije sustava kvalitete na primjerima iz prakse. |
Razlikovati metode i alate u procjeni kvalitete sustava upravljanja. |
Kreirati HACCP plan kroz utvrđivanje kritičnih kontrolnih točaka u proizvodnom procesu. |
Identificirati ključne korake u procesu implementacije GLOBALGAP sustava. |
Objasniti procesni pristup temeljen na normi ISO 22 000. |
Razviti sposobnost komuniciranja sa stručnjacima iz područja kvalitete. |
Prezentirati vlastite rezultate istraživanja široj publici na konkretnom primjeru. |
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Dostupno na: https://www.vguk.hr/hr/448/Izvedbeni+plan+nastave+MUP+-+2020-2021. | Predavaona | |||
0 | 0 | 0 |
Obvezna literatura
- 1. Lazibat, T. (2009): Upravljanje kvalitetom, Znanstvena knjiga d.o.o., Zagreb 2. Skoko, H. (2000): Upravljanje kvalitetom, Sinergija, Zagreb 3. Babić, I.; Đugum, J. i sur. (2014): Uvod u sigurnost hrane, Inštitut za sanitarno inženirstvo Slovenije, Ljubljana 4. Injac, N. (2001): Mala enciklopedija kvalitete III. dio, Moderna povijest kvalitete, Oskar, Zagreb 5. Štajdohar-Pađen O. (2009): Plivati s ISO-om i ostati živ, Kigen d.o.o., Zagreb 6. Materijali s predavanja