PERADARSTVO (240006)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Osposobiti studente za samostalno organiziranje proizvodnje jaja i mesa peradi
Vrsta predmeta
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Zootehnika (Obvezni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 5.30
Sati nastave: 30
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 15
Seminar: 15
Opće kompetencije
Osposobiti studente za samostalno organiziranje proizvodnje jaja i mesa peradi
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
1. Opisati pasmine i hibride svih vrsta peradi i eksterijerna i proizvodna svojstva |
2. Izračunati sastav krmne smjese za nesilice i brojlere |
3. Primijeniti uzgojne metode u peradarstvu |
4. Samostalno provesti proces inkubiranja kokošjih jaja |
5. Usporediti načine držanja peradi |
6. Primijeniti mjere dobrobiti u uzgoju peradi |
7. Planirati preventivnu zdravstvenu zaštitu |
8. Razlikovati klase i kodove kokošjih jaja |
9. Organizirati uspješnu proizvodnju jaja i mesa peradi |
10. Opisati hranidbu svih vrsta peradi |
Obvezna literatura
- Pintić V., Marija Meštrović (2004): Osnovi peradarstva. Skripta, II dopunjeno izdanje. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
- Senčić Đ. (1994): Peradarstvo, Gospodarski list. Zagreb
- Uremović Z., et. al. (2002): Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
- Mužic S. (1999): Proizvodnja kokošjih jaja, Poljoprivredni savjetnik, Zagreb
Preporučena literatura
- Wilhelm B. (2008.): Hühnerställe bauen. Eugen Ulmer KG, Wollgrasweg 41, 7059 9 Stuttgart (Hohenheim).