PERADARSTVO (237)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Vrsta predmeta
- Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Zootehnika (Obvezni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 5.30
Sati nastave: 30
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 15
Seminar: 15
Ocjenjivanje
Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):
Opće kompetencije
CILJ PREDMETA: Osposobiti studente za samostalno organiziranje proizvodnje jaja i mesa peradi
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
1. Imenovati pasmine i hibride svih vrsta peradi i opisati eksterijerna i proizvodna svojstva | Usmeni ispit |
2. Izračunati sastav krmne smjese za nesilice kod proizvodnje jaja | Pisani ispit/kolokvij |
3. Izračunati sastav krmne smjese za brojlere kod proizvodnje mesa | Pisani ispit/kolokvij |
4. Samostalno provesti proces inkubiranja kokošjih jaja | Stručna praksa |
5. Prikazati načine držanja peradi, te ih usporediti | Usmeni ispit |
6. Koristiti mjere dobrobiti u uzgoju peradi | Usmeni ispit |
7. Planirati preventivnu zdravstvenu zaštitu | Usmeni ispit |
8. Razlikovati kod na jajima i usporediti ga s načinom držanja peradi | Usmeni ispit |
9. Organizirati uspješnu proizvodnju jaja i mesa peradi | Usmeni ispit |
10. Opisati hranidbu svih vrsta peradi | Seminar |
Obvezna literatura
- Pintić V., Marija Meštrović (2004): Osnovi peradarstva. Skripta, II dopunjeno izdanje. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
- Senčić Đ. (1994): Peradarstvo, Gospodarski list. Zagreb
- Uremović Z., et. al. (2002): Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
- Mužic S. (1999): Proizvodnja kokošjih jaja, Poljoprivredni savjetnik, Zagreb
Preporučena literatura
- Wilhelm B. (2008.): Hühnerställe bauen. Eugen Ulmer KG, Wollgrasweg 41, 7059 9 Stuttgart (Hohenheim).