RURALNI TURIZAM (254)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
CILJ PREDMETA: Steći teorijska i praktična znanja iz ruralnog turizma.
Vrsta predmeta
- Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Bilinogojstvo (Izborni predmet, 4. semestar, 2. godina)
- Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Menadžment u poljoprivredi (Izborni predmet, 4. semestar, 2. godina)
- Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Zootehnika (Izborni predmet, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.00
Surealizator
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-69 bodova
Dobar (3): 70-79 bodova
Vrlo dobar (4): 80-89 bodova
Izvrstan (5): 90-100 bodova
Opis
Kao okvir za ocjenjivanje definiran postotni udio ocjene za pojedine aktivnosti na predmetu, s tim da svi elementi koji se ocjenjuju moraju imati više od 50% bodova iz pojedine kategorije:
- Prisustvo na nastavi – 10 bodova
- Zadaće i aktivnost studenata tijekom nastave - 40 bodova
- Seminar i javna prezentacija rezultata istraživanja – 50 bodova
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Definirati i objasniti osnovne pojmove iz područja ruralnog turizma | Seminar/ispit |
Nabrojati i razlikovati oblike ruralnog turizma | Seminar/ispit |
Povezati ruralni turizam s gospodarskih i ruralnim razvojem | Seminar/ispit |
Odrediti prednosti, nedostatke, opasnosti i šanse razvoja ruralnog turizma | Seminar/ispit |
Odrediti i usporediti elemente izvornosti i ambijentalnost agroturističke lokacije i agroturističkog objekta | Seminar/ispit |
Ocijeniti ruralni interijer i eksterijer agroturističkih objekata | Seminar/rasprava |
Prepoznati osnovne elemente marketing miksa u ruralnom turizmu | Seminar/rasprava |
Razlikovati različite promocijske opcije i elemente promocijskog miks-a koje se koriste u ruralno turističke svrhe | Seminar/rasprava |
Nabrojati mjere usmjerene razvoju ruralnog turizma te institucije u funkciji razvoja ruralnog turizma | Seminar/rasprava |
Klasificirati i usporediti smještajne i ugostiteljske objekte | Seminar/rasprava |
Sudjelovati u radu tima | Seminar/rasprava |
Primijeniti istraživanje na agroturističkom objektu ili agroturističkoj lokaciji | Seminar/rasprava |
Prezentirati vlastite rezultate istraživanja široj publici | Seminar/rasprava |
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Predavanja | Predavaona | |||
1.1 | Uvod u predmet | 1 | |||
1.2 | Konceptualno određenje pojma ruralnog turizma i ruralnog prostora. Nastanak i razvoj ruralnog turizma (Hrvatska, Europa, svijet). | 3 | |||
1.3 | Oblici ruralnog turizma, pretpostavke razvoja pojedinih oblika ruralnog turizma s naglaskom na seoski turizam | 2 | |||
1.4 | Razlike i međuodnos ruralnog turizma, seoskog turizma i agroturizma. Smještajni i ugostiteljski objekti u ruralnom turizmu. | 2 | |||
1.5 | Ruralni interijer i ruralni eksterijer. | 2 | |||
1.6 | Društveni i ekonomski aspekti ruralnog turizma. | 1 | |||
1.7 | Ruralni turizam kao važan čimbenik ruralnog razvoja. Održivi razvoj i ruralni turizam. Ruralni turizam i zaštita prirode. Ruralni turizam i kultura. | 3 | |||
1.8 | Elementi ambijentalnosti i izvornosti agroturističke lokacije i agroturističkog objekta. | 2 | |||
1.9 | Marketing u ruralnom turizmu. | 2 | |||
1.10 | Specifičnosti turističkih usluga i sustava njihova pružanja. | 2 | |||
1.11 | Identifikacija i pozicioniranje turističkog segmenta | 1 | |||
1.12 | Kvaliteta ruralne turističke usluge i zadovoljstvo korisnika. | 1 | |||
1.13 | Značenje i identitet marke kod turističkih usluga. | 1 | |||
1.14 | Instrumenti makretinškog miksa u ruralnom turizmu s naglaskom na promociju. | 3 | |||
1.15 | Mjere razvoja ruralnog turizma u Hrvatskoj, organizacije i službe u funkciji razvoja ruralnog turizma. Mogućnost izlaganja gosta predavača iz neke institucije. | 4 | |||
2 | Vježbe | Praktikum | |||
2.1 | Inozemna i hrvatska iskustva u ruralnom turizmu | 2 | |||
2.2 | Analiza smještajnih i ugostiteljskih objekata | 4 | |||
2.3 | Ocjena ambijentalnosti i izvornosti agroturističke lokacije i agroturističkog objekta | 3 | |||
2.4 | Ocjena ruralnog interijera i eksterijera agorturističkih objekata | 3 | |||
2.5 | Prezentacije rezultata istraživanja | 8 | |||
3 | Terenska nastava | Praktikum | |||
3.1 | Terenska nastava | 10 | |||
30 | 20 | 10 |
Obvezna literatura
- Svržnjak, Kristina, Kantar, Sandra, Jerčinović, S., Kamenjak, D.: Ruralni turizam – uvod u destinacijski menadžment, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, 2014.
- Ružić, P.: Ruralni turizam, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Pula, 2009.
Preporučena literatura
- Galičić, V., Laškarin, Marina: Putevi do zadovoljnoga gosta, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Opatija, 2011.
- Demonja, D., Ružić, P.: Ruralni turizam u Hrvatskoj s hrvatskim primjerima dobre prakse i europskim iskustvima, Meridijani, Zagreb, 2010.