UPRAVLJANJE KVALITETOM U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI (141740)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Cilj predmeta je upoznati studente s osnovnim procesima i standardima upravljanja kvalitetom u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji i njihovoj ulozi u proizvodnji i distribuciji zdravstveno ispravne i sigurne hrane na tržištu.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Bilinogojstvo (Izborni kolegij, 5. semestar, 3. godina)
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Menadžment u poljoprivredi (Izborni kolegij, 5. semestar, 3. godina)
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Zootehnika (Izborni kolegij, 5. semestar, 3. godina)
ECTS: 4.00
Surealizator
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-69 bodova
Dobar (3): 70-79 bodova
Vrlo dobar (4): 80-89 bodova
Izvrstan (5): 90-100 bodova
Uvjeti za dobivanje potpisa
- Prisustvovanje predavanjima (min. 80%)
- Predani svi zadaci (1-5)
Opis
Dijelovi koji se ocjenjuju:
Sudjelovanje i aktivnost na nastavi: 5 – 10 bodova
Timski i individualni zadaci na vježbama i/ili seminar: 20 – 40 bodova
Pismeni ispit ili dva kolokvija: 30 – 50 bobova
Ukupno: 100 bodova
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Objasniti ključne pojmove iz područja kvalitete, kontrole, osiguravanja i upravljanja kvalitetom. |
Objasniti temeljne pojmove normizacije te strateške i gospodarske vrijednosti normi i normizacije. |
Razlikovati subjekte u poslovanju s hranom i njihove obveze u postupanju s hranom. |
Identificirati probleme sigurnosti i kvalitete hrane u zemlji i inozemstvu i rizike koji se javljaju u poslovanju s hranom. |
Objasniti temeljne zakonske propise iz područja sigurnosti hrane. |
Objasniti važnost i ulogu informacija o hrani i označavanja hrane u zaštiti interesa i sigurnosti potrošača. |
Razlikovati znakove kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te njihovo značenje i ulogu na tržištu hrane. |
Razlikovati najvažnije međunarodne norme na području poljoprivredne i prehrambene proizvodnje te važnost njihove primjene sa stajališta proizvođača, potrošača i društva u cjelini. |
Dati primjer primjene normi za upravljanje sigurnošću hrane u RH i EU. |
Koristiti stručnu terminologiju u komuniciranju sa stručnjacima iz područja kvalitete |
Prezentirati vlastite rezultate istraživanja prema zadanoj temi široj publici. |
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Dostipan na: STUDIJI/PREDDIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ/IZVEDBENI PLAN NASTAVE | Predavaona | |||
0 | 0 | 0 |
Obvezna literatura
- 1. Lazibat, T.: Upravljanje kvalitetom, Znanstvena knjiga d.o.o., Zagreb (2009.) 2. Babić, I.; Đugum, J. i sur.: Uvod u sigurnost hrane, Inštitut za sanitarno inženirstvo Slovenije, Ljubljana , 2014. 3. Havranek, J., Tudor Kalit, M. i sur.: Sigurnost hrane-od polja do stola, M.E.P., 2014. 4. Štajdohar-Pađen O.: Plivati s ISO-om i ostati živ, Kigen d.o.o., Zagreb, 2009. 5. Materijali s predavanja