UPRAVLJANJE KVALITETOM U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI (141740)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Cilj predmeta je upoznati studente s osnovnim procesima i standardima upravljanja kvalitetom u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji i njihovoj ulozi u proizvodnji i distribuciji zdravstveno ispravne i sigurne hrane na tržištu.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Surealizator
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-69 bodova
Dobar (3): 70-79 bodova
Vrlo dobar (4): 80-89 bodova
Izvrstan (5): 90-100 bodova

Uvjeti za dobivanje potpisa

- Prisustvovanje predavanjima (min. 80%)
- Predani svi zadaci (1-5)

Opis

Dijelovi koji se ocjenjuju:
Sudjelovanje i aktivnost na nastavi: 5 – 10 bodova
Timski i individualni zadaci na vježbama i/ili seminar: 20 – 40 bodova
Pismeni ispit ili dva kolokvija: 30 – 50 bobova
Ukupno: 100 bodova

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Objasniti ključne pojmove iz područja kvalitete, kontrole, osiguravanja i upravljanja kvalitetom.
Objasniti temeljne pojmove normizacije te strateške i gospodarske vrijednosti normi i normizacije.
Razlikovati subjekte u poslovanju s hranom i njihove obveze u postupanju s hranom.
Identificirati probleme sigurnosti i kvalitete hrane u zemlji i inozemstvu i rizike koji se javljaju u poslovanju s hranom.
Objasniti temeljne zakonske propise iz područja sigurnosti hrane.
Objasniti važnost i ulogu informacija o hrani i označavanja hrane u zaštiti interesa i sigurnosti potrošača.
Razlikovati znakove kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te njihovo značenje i ulogu na tržištu hrane.
Razlikovati najvažnije međunarodne norme na području poljoprivredne i prehrambene proizvodnje te važnost njihove primjene sa stajališta proizvođača, potrošača i društva u cjelini.
Dati primjer primjene normi za upravljanje sigurnošću hrane u RH i EU.
Koristiti stručnu terminologiju u komuniciranju sa stručnjacima iz područja kvalitete
Prezentirati vlastite rezultate istraživanja prema zadanoj temi široj publici.

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Dostipan na: STUDIJI/PREDDIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ/IZVEDBENI PLAN NASTAVE Predavaona
0 0 0

Obvezna literatura

  1. 1. Lazibat, T.: Upravljanje kvalitetom, Znanstvena knjiga d.o.o., Zagreb (2009.) 2. Babić, I.; Đugum, J. i sur.: Uvod u sigurnost hrane, Inštitut za sanitarno inženirstvo Slovenije, Ljubljana , 2014. 3. Havranek, J., Tudor Kalit, M. i sur.: Sigurnost hrane-od polja do stola, M.E.P., 2014. 4. Štajdohar-Pađen O.: Plivati s ISO-om i ostati živ, Kigen d.o.o., Zagreb, 2009. 5. Materijali s predavanja

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.