UZGOJ GOVEDA (38)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
OPIS PREDMETA: Govedarska proizvodnja zahtijeva sustavno educiranje stručnjaka s obzirom na stjecanje novih spoznaja i potrebu na tržištu. Tijekom nastave na predmetu Uzgoj goveda studenti će biti osposobljeni za organizaciju i provođenje uspješne govedarske proizvodnje u novim uvjetima tranzicije, intenzifikacije i otvorenog tržišta te biti sposobni prilagoditi se razvijenoj govedarskoj proizvodnji u EU.
Vrsta predmeta
- Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Menadžment u poljoprivredi (Obvezni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 5.00
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):
Opće kompetencije
Cilj predmeta Uzgoj goveda je osposobiti polaznike da mogu samostalno organizirati govedarsku proizvodnju na poljoprivrednim gospodarstvima i/ili većim farmama
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
1. Prepoznati pasmine goveda i njihove proizvodne karakteristike | pisani kolokvij/ i ili ispit |
2. Organizirati efikasnu govedarsku proizvodnju mesa | pisani kolokvij/ i ili ispit |
3. Organizirati efikasnu govedarsku proizvodnju mlijeka | pisani kolokvij/ i ili ispit |
4. Savladati probleme sa kojima se susreće proizvodnja mesa i mlijeka | pisani kolokvij/ i ili ispit/ seminar |
5. Pokazati vještine uspješnog poduzetnika | pisani kolokvij/ i ili ispit/ seminar |
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | UZGOJ GOVEDA | Predavaona | |||
1.1 | Opće karakteristike govedarstva: Značaj govedarstva. Brojno stanje goveda i veličina govedarske proizvodnje. Sustavi govedarske proizvodnje. | 3 | |||
1.2 | Postanak goveda: Kronologija razvoja goveda. Pripitomljavanje (domestikacija) goveda. Migracije | ||||
1.3 | Prirodna svojstva goveda: Opća prirodna svojstva. Zoološke obilježja goveda. Specifična svojstva goveda. Tjelesna građa i funkcije organizma | ||||
3 | 0 | 0 |
Obvezna literatura
- Caput,P. (1996): Govedarstvo, Celeber, Zagreb
- Čuklić, D. (2005): Uzgoj goveda, Interna skripta, VGUK
Preporučena literatura
- Uremović, Z.,(2004): Govedarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
- Vujčić, S. (1991): Pasmine goveda, Prosvjeta Bjelovar
- Hrabak, V., Rupić, V.(1980): Praktično govedarstvo, Zagreb
- Posavi, M. (1996): Linear scoring metoda, Zagreb