UZGOJ POVRĆA (241)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Kroz predmet Uzgoj povrća studenti stječu osnovna teorijska i praktična znanja neophodna za uspješnu proizvodnju povrća na otvorenom. U općem dijelu obrađuje se značaj povrća u prehrani ljudi, osnovne značajke povrćarstva kao gospodarske grane te uvjeti osnivanja povrćarske proizvodnje. Studenti će se također upoznati s povrtnim kulturama i njihovom sistematikom, sjemenom povrtnih kultura, sortimentom povrtnih kultura, zaštićenim prostorima u povrćarstvu i uzgojem presadnica. U specijalnom se dijelu za najznačajnije povrtne vrste iz porodica: Alliaceae, Brassicaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Asteraceae, Apiaceae, Fabaceae, Asteraceae i Chenopodiaceae obrađuju morfološka i biološka svojstva, zahtijevi prema tlu i plodoredu, izbor sorata, određivanje potrebne količine sjemena i gnojiva, obrada tla i gnojidba, uzgoj presadnica, tehnika sjetve i sadnje, mjere njege tijekom vegetacije te berba i skladištenje.
Vrsta predmeta
- Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Menadžment u poljoprivredi (Obvezni predmet, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.50
Ocjenjivanje
Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):
Opće kompetencije
Cilj predmeta je osposobiti studente za samostalnu proizvodnju povrća na otvorenom za određenu namjenu (tržište u svježem stanju ili preradu).
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
1. prepoznati glavne povrtne kulture u fazi tehnološke zriobe i njihovo sjeme | Usmeni kolokvij |
2. Izračunati potrebnu količinu sjemena i/ili presadnica te potrebnu količinu gnojiva za proizvodnju odabrane povrtne kulture | Test znanja, seminar |
3. Opisati najvažnija morfološka i biološka svojstva povrtnih kultura te uvjete uzgoja | Test znanja |
4. Odabrati sortu ili hibrid za određenu namjenu, područje i rokove uzgoja | Test znanja |
5. Opisati i objasniti tehnologiju proizvodnje značajnijih povrtnih kultura | Test znanja, seminar, integrirani projektni zadatak |
6. Prezentirati vlastite rezultate istraživanja | Integrirani projektni zadatak |
Obvezna literatura
- Lešić Ružica i sur. (2004): Povrćarstvo. Zrinski d. d., Čakovec
- Matotan, Z.(2004): Suvremena proizvodnja povrća, Nakladni zavod Globus, Zagreb
- Pavlek Paula i sur.(1985): Opće povrćarstvo, Sveučilište u Zagrebu
- Parađiković, Nada (2009): Opće i specijalno povrćarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Preporučena literatura
- Dadaček, Nada, Peremin Volf, Tomislava (2008): Agroklimatologija, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci.
- Rubatzky, V., Yamaguchi, E.(1996): World vegetables, Champam&Hall, New York.