ISHRANA BILJA (239970)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Cilj kolegija je osposobiti studente da mogu u neposrednoj proizvodnji, koristeći stečena znanja iz ishrane bilja planirati pravilnu gnojidbu biljnih kultura, ostvarivati zadovoljavajuće prinose, uz optimalno iskorištavanje potencijala rodnosti biljke i plodnosti tla, maksimalno očuvati prirodne resurse, zdravu vodu, bioraznolikost ekosustava te plodnosti i produktivnosti zemljišnih površina. Obrađivana područja uključuju biogene elemente, njihovu podjelu prema količinama potrebnim za biljku i fiziološkim funkcijama. Obrađuje se plodnost tla s naglaskom na značajke važne za ishranu bilja. Prvi dio kolegija obuhvaća oblike hranjiva u tlu, raspoloživost te njihovo primanje i raspodjelu u biljci. U drugom dijelu obrađuju se makrohranjiva, njihov sadržaj, fiziološka uloga i poremećaji zbog nepravilne ishrane. Treći dio kolegija obuhvaća mikroelemente, njihov sadržaj, ulogu u biljci te vizualne simptome i poremećanje zbog nepravilne ishrane. Obrađuju se organska i mineralna gnojiva.
Vježbe obuhvaćaju kontrolu plodnosti tla, samostalno izvođenje osnovnih kemijskih analiza vlastitog uzorka tla, tumačenje rezultata i planiranje gnojidbe. U sklopu stručne prakse odrađuju se analize u laboratoriju i izrađuje izvještaj.
Vrsta predmeta
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Bilinogojstvo (Obvezni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 5.70
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Klasificirati biljna hraniva prema značaju za biljke i fiziološkim funkcijama |
Objasniti primanje biljnih hraniva te njihove oblike i dinamiku u tlu |
Razlikovati tlo prema plodnosti i značajkama važnim za ishranu bilja |
Objasniti ulogu pojedinih esencijalnih makro i mikrohranjiva te učinak toksičnih elemenata |
Razlikovati simptome suviška i nedostatka pojedinih esencijalnih makro i mikrohranjiva |
Opisati vrste gnojiva s obzirom na porijeklo i namjenu |
Opisati kontrolu plodnosti tla |
Samostalno provesti osnovne kemijske analize tla |
Tumačiti rezultate analiza i napisati izvještaj |