OVČARSTVO I KOZARSTVO (238)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Vrsta predmeta
- Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Zootehnika (Obvezni predmet, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.50
Sati nastave: 45
Predavanja: 45
Auditorne vježbe: 20
Vježbe u praktikumu: 23
Seminar: 10
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):
Opće kompetencije
CILJ PREDMETA: osposobiti studente za samostalno organiziranje ovčarske i kozarske proizvodnje.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
1. Imenovati pasmine i opisati najvažnija svojstva i upotrebu pasmina | Pisani ispit/kolokvij |
2. Dati primjer najboljeg načina/sustava uzgoja ukazati na prednosti i nedostatke pojedinih | |
3. Predložiti i primijeniti odgovarajući način provođenja selekcije i reprodukcije | Pisani ispit/kolokvij |
4. Koristiti mjere dobrobiti u uzgoju i iskorištavanju | Pisani ispit/kolokvij |
5. Preporučiti uzgojno tehnološke postupke koji su preduvjet za uspješnu ovčarsku/kozarsku proizvodnju | |
5.1 Analizirati proizvodne pokazatelje i predložiti poboljšanja | Seminar/zadatak |
6. Planirati preventivnu zdravstvenu zaštitu, prepoznati simptome najvažnijih bolesti i procijeniti potrebu liječenja | Pisani ispit/kolokvij |
7. Izraditi plan hranidbe ovaca/koza po kategorijama | Pisani ispit/kolokvij |
8. Organizirati uspješnu ovčarsku/kozarsku proizvodnju | Pisani ispit/kolokvij |
9. Osmisliti/predložiti poboljšanja na primjeru iz prakse | Zadatak/stručna praksa |
10. Sudjelovati u radu tima i moći prezentirati postignute rezultate | Izvješće/IPZ |
Obvezna literatura
- Uremović Z., et. al. (2002): Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
- Mioč B. Pavić Vesna (2002): Kozarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
- Mioč, B, Pavić Vesna, Sušić V. (2007): Ovčarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
Preporučena literatura
- Feldhofer S. (1994): Uzgoj i hranidba koza, Hrvatsko mljekarsko društvo, Zagreb
- Franić I. (1994) Kozarstvo, Adria book, Split
- Uremović Z., et. al. (2002): Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.