PROIZVODNJA I KORIŠTENJE GNOJIVA U ODRŽIVOJ I EKOLOŠKOJ POLJOPRIVREDI (154314)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

U prvom dijelu kolegija obrađuje plodnost tla i ishrana bilja s aspekta ekološke i održive poljoprivredne proizvodnje. Naglasak je na korištenju gnojiva u ekološkoj proizvodnji, procese kompostiranja, kvalitetu komposta i gnojidbu organskim gnojivima čije je korištenje dozvoljeno u ekološkoj poljoprivredi. Također se obrađuju razlike konvencionalne, održive i ekološke gnojidbe te dobra poljoprivredna praksa korištenja gnojiva.
U sklopu vježbi odrađuju se analize komposta, tumače rezultati, izračunavaju količine komposta i drugih organskih gnojiva potrebnih za gnojidbu na ekološkom gospodarstvu

Vrsta kolegija

ECTS: 6.00

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Izdvojiti tlo prema plodnosti
Ukazati na pogreške u gnojidbi tla
Razlikovati ekološku, održivu i konvencionalnu gnojidbu
Pravilno odabrati materijale za kompostiranje
Opisati vrste gnojiva s obzirom na porijeklo i namjenu
Organizirati provedbu analiza komposta
Tumačiti rezultate analiza komposta
Procijeniti prikladnu uporabu organskih gnojiva i komposta kao izvora hranjivih tvari za usjeve.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.