UTVRĐIVANJE KVALITETE, BIODINAMIKA ANIMALNIH PROIZVODA (154318)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Utvrđivanje kvalitete, biodinamika animalnih proizvoda je izborni predmet studenata specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, studijskog usmjerenja Održiva i ekološka poljoprivreda. Predmetom su obuhvaćeni sadržaji o biotehnologiji namirnica animalnog podrijetla i ekologiji nultog rasta u zaštiti namirnica, primjeni zaštitnih kultura i kultura plijesni u proizvodnji, pohrani i podizanju kvalitete namirnica animalnog podrijetla. Također se obrađuje primjena suvremenih ambalažnih materijala u higijenskim i ekološkim pristupima novim marketinškim zahtjevima tržišta uz sljedivost proizvoda i primjenu HACCAP sustava.

Vrsta kolegija

ECTS: 6.00

Surealizator

Opće kompetencije

Osposobiti studenta da koristi moderne biotehnolgije u proizovodnji, konzerviranju i pohrani namirnica animalnog podrijetla.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
1. Usporediti biotehnologiju u konzerviranju i pohrani namirnica animalnog podrijetla.
2. Identificirati kritične točke u primjeni zaštitnih kultura i kultiviranih plijesni pri proizvodnji, konzerviranju i pohrani namirnica animalnog podrijetla.
3. Odlučiti o načinu uklanjanja kritičnih točaka u biotehnologiji proizvodnje, konzerviranja i pohrane namirnica animalnog podrijetla
4. Procijeniti koji načini konzerviranja pozitivno utječu na kakvoću namirnica animalnog podrijetla i na taj način umanjuje mogućnost pojava infekcija i intoksikacija uzrokovanih namirnicama animalnog podrijetla.
5. Objasniti način konzerviranja kojim se povećava održivost u pohrani animalnih proizvoda.
6. Razlikovati ambalažne materijale i njihov utjecaj tijekom pohrane animalnih proizvoda u modificiranoj atmosferi.
7. Planirati Žurni sustav obavještavanja

Preduvjeti

Obvezna literatura

  1. Asaj, A. (2006): Ekološko stočarstvo i homeopatija. Medicinska Naklada, Zagreb.
  2. Duraković, S. (1996): Opća mikrobiologija. Durieux, Zagreb.
  3. Duraković, S., F. Delaš, B. Stilinović, Lejla Duraković (2002): Moderna mikrobiologija namirnica. Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu.
  4. Duraković, S., Redžepović, S. (2005): Bakteriologija u biotehnologiji. Kugler, Zagreb.
  5. Havranek, Jasmina, V. Rupić (1996): Mlijeko: dobivanje, čuvanje i kontrola. Hrvatski poljoprivredni zadružni savez, Zagreb.
  6. Hadžiosmanović,M. i suradnici (2005.): Trendovi higijene i tehnologije namirnica kao sastavnice veterinarskog javnog zdravstva. Meso, 1, 20-27.
  7. Hrvatska agencija za hranu (2008): HACCP; www hah.hr
  8. Kozačinski L.,B. Njari, Ž. Cvrtila Fleck (2012): Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane.Veterinarski fakultet Zagreb.
  9. Naglić, T., D. Hajsig, J. Madić, Ljiljana Pinter (2005): Praktikum opće mikrobiologije i imunologije. Školska knjiga, Zagreb.
  10. Ožegović, L., S. Pepeljnjak (2004): Mikotoksikoze. Školska knjiga, Zagreb.
  11. Roseg, Đ. (1995): Prerada mesa i mlijeka. Nakladni zavod Globus, Zagreb.
  12. Šoša, B. (1989): Higijena i tehnologija prerade morske ribe. Školska knjiga, Zagreb.
  13. Živković, J. (1986): Higijena i tehnologija mesa; Kakvoća i prerada. Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu.
  14. Živković, J. (2001):U: Higijene i tehnologija mesa 1.dio. Veterinarsko sanitarni nadzor životinja za klanje i mesa(drugo dopunjeno izdanje). Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu.
  15. Narodne novine RH: Pozitivni zakonski propisi. NN Zagreb. Dopunska:

Preporučena literatura

  1. Bonny, S. (1998): Biotechnology and the new information technologies in agriculture: development, prospects, impact and issues. Medit, 9, 1, 3.
  2. Duraković, S., L. Duraković (1997): Priručnik za rad u mikrobiološkom laboratoriju-1. Durieux, Zagreb.
  3. Duraković, S., S. Redžepović (2004): Bakteriologija u biotehnologiji, I i II dio. Školska knjiga, Zagreb.
  4. Grupa autora (1995): Ribarstvo. Nakladni zavod Globus, Zagreb.
  5. 10. Kozačinski,L., B. Njari, Ž. Cvrtila Fleck (2012): Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.