PROMET STOKOM I ANIMALNIM PROIZVODIMA (240015)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Promet stokom i animalnim proizvodima je obvezni kolegij studenata treće godine stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, studijskog usmjerenja Zootehnika. kolegijem su obuhvaćene teme: kemijski sastava mesa, postupci sa životinjama od dolaska u stočni depo klaoničkog objekta do postupaka prerade i konzerviranja mesa. Temeljito opisuju postupci dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, tj. mjere sanitacije u klaoničkom objektu. Nadalje, studenti se upoznaju s primjenom različitih prehrambenih dodataka koji se koriste meso-prerađivačkoj industriji i primjeni različitih ambalažnih materijala.
Vrsta predmeta
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Zootehnika (Obvezni predmet, 5. semestar, 3. godina)
ECTS: 4.50
Izvođač stručne prakse
Surealizator
Uvjeti za dobivanje potpisa
Uredno pohađanje i aktivno sudjelovanje u nastavi.
Opće kompetencije
Cilj kolegija je osposobiti studenta da razumije tehnološke procese u meso prerađivačkoj industriji i objasniti značaj i specifičnosti animalnih proizvoda. Studenti će se upoznati s različitim postupcima konzerviranja mesa. Navesti primjere provođenjem mjera sanitacije u meso-prerađivačkim objektima i mogućim mikrobiološkim onečišćenjima mesa i prerađevina od mesa tijekom proizvodnih procesa.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
1. Objasniti značaj i specifičnosti animalnih proizvoda. |
2. Razlikovati osobitosti transporta životinja. |
3. Objasniti razlike između trajnih i polutrajnih mesnih proizvoda. |
4. Procijeniti važnost sljedivosti proizvoda animalnog podrijetla. |
5. Objasniti razlike između kategorija mesa. |
6. Opisati različite postupke konzerviranja mesa. |
7. Kritički prosuditi provedene mjere sanitacije. |
8. Planirati poboljšanja u prometu stokom i animalnim proizvodima. |
Polaganje ispita
Ispit se polaže pismeno putem tri kolokvija tijekom semestra ili usmeno. Pored kolokvija, konačnu ocjenu modula kreira i ocjena seminara, redovitost pohađanja nastave i aktivnost na nastavi.
Obvezna literatura
- 1. Grupa autora (1989): Veterinarski priručnik. Jumena, Zagreb. Zagreb. 2. Hadžiosmanović, M.(2001): Higijena i tehnologija mesa, veterinarsko-sanitarni nadzor životinja za klanje i mesa, Sveučilište Zagreb, Zagreb 3. ,,Meso,, prvi hrvatski časopis o mesu 4. Njari, B., Zdolec, N.(2012):Klaonička obrada iveterinarski pregled, Veterinarski fakultet Zagreb, Zagreb 2012. 5. Živković, J.(1986): Higijena i tehnologija mesa, kakvoća i prerada I, Školska knjiga,Zagreb