ŽITARICE (273286)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Cilj kolegija je osposobiti studente za samostalnu proizvodnju žitarica i pseudožitarica. U sklopu izvedbenog programa kolegija obraditi će se najznačajnije strne, prosolike i alternativne žitarice. Opisati će se njihova gospodarska važnost, morfološka i biološka svojstva, porijeklo, rasprostranjenost, botanička sistematika, agroekološki uvjeti za proizvodnju i tehnologija proizvodnje.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Bilinogojstvo (Obvezni kolegij, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.50
                                Sati nastave: 60
                                    
Predavanja: 30
                                    
Vježbe u praktikumu: 15
                                    
Seminar: 15
                                
Izvođač stručne prakse
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pravo na potpis studenti stječu redovitim pohađanjem nastave i obavljenom stručnom praksom.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe
- Terenske vježbe
- Vježbe u praktikumu
 Zadaci se izvršavaju u grupama od 3 do 5 studenata.
- Seminari
- Provjere znanja
 Provjera znanja i ocjenjivanje obavlja se kontinuirano tijekom nastave
- Konzultacije
 Konzultacije se odvijaju u dogovoru s nastavnikom.
Ishodi učenja i način provjere
| Ishod učenja | 
|---|
| Argumentirati značaj i upotrebu žitarica i pseudožitarica | 
| Procijeniti faze rasta i razvoja žitarica i pseudožitarica | 
| Utvrditi morfološka i biološka svojstva žitarica i pseudožitarica | 
| Procijeniti mogućnost uzgoja određenih žitarica i pseudožitarica vezano na agroekološke | 
| Odabrat agrotehniku proizvodnje žitarica i pseudožitarica, vezano na prinos i kakvoću | 
Izvedbeni plan nastave
Poveznica na Izvedbeni plan nastave
| Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
|---|---|---|---|---|---|
| P | V | S | |||
| 1 | Uvod u predmet | ||||
| 2 | Podjela žitarica i psedožitarica | ||||
| 2.1 | Važnost, uporaba, površine i prirodi žitarica i pseudožitarica | 1 | |||
| 2.2 | Zajednička svojstva žitarica i pseudožitarica, različitosti u morfologiji | 3 | 1 | 1 | |
| 2.3 | Kemijski sastav ploda žitarica i pseudožitarica | 1 | 1 | ||
| 2.4 | Rast i razvoj žitarica i pseudožitarica | 2 | 1 | 1 | |
| 2.5 | Polijeganje žitarica | 1 | 1 | ||
| 3 | Prave žitarice | ||||
| 3.1 | Pšenica - faze rasta i razvoja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, mjere njege, žetva) | 4 | 3 | 1 | |
| 3.2 | Raž - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 2 | 1 | ||
| 3.3 | Tritikale - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 2 | 1 | ||
| 3.4 | Ječam - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 2 | 1 | ||
| 3.5 | Zob - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 2 | 1 | 1 | |
| 4 | Prosolike žitarice | ||||
| 4.1 | Kukuruz - faze rasta i razvoja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, žetva) | 4 | 3 | 1 | |
| 4.2 | Sirak - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 1 | 1 | ||
| 4.3 | Proso - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 2 | 1 | 1 | |
| 4.4 | Riža - faze rasta i razvoja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, sjetva, mjere njege, žetva) | 1 | 1 | ||
| 5 | Pseudožitarice ili alternativne žitarice | ||||
| 5.1 | Heljda - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 1 | 1 | 1 | |
| 5.2 | Amaranth i Quinoa - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 1 | 1 | ||
| 6 | Terenska nastava: posjet poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave proizvodnjom žitarica i/ili pseudožitarica | ||||
| 6.1 | Terenska nastava: posjet poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave proizvodnjom žitarica i/ili pseudožitarica | 4 | |||
| 7 | Stručna praksa | Praktikum | |||
| 7.1 | Sudjelovanje u agrotehničkim mjerama u uzgoju žitarica i pseudožitarica | ||||
| 7.2 | Sudjelovanje u zapažanjima i mjerenjima na pokusima sa žitaricama i pseudožitaricama | ||||
| 7.3 | Integrirani projektni zadatak* - sudjelovati u proizvodnji od sjetve do žetve te pratiti utjecaj različitih načina proizvodnje ili različitog sortimenta na prinos žitarica i pseudožitarica, donošenje vlastitih zaključaka | ||||
| 30 | 15 | 15 | |||
Polaganje ispita
| Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi | 
|---|---|---|---|---|---|---|
| Prisutnost na nastavi | 10% | |||||
| 1. kolokvij: zajednička svojstva, morfološke karakteristike, kemijski sastav ploda, faze rasta i razvoaj žitarica i pseudožitarica | 20% | 60% –70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% | Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) | |||
| 2.kolokvij: tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, žetva pravih žitarica | 20% | 0-60% 60% –70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% | Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) | |||
| 3.kolokvij: tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, žetva prosolikih žitarica i pseudožitarica | 30% | 0-60% 60-70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% | Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) | |||
| 4.kolokvij: poznavanje morfoloških karakteristika pojedinih žitarica i pseudožitarica te njihova sjemena | 10% | 60% –70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% | Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) | |||
| Stručna praksa/Integrirani projektni zadatak i izviješće | 10% | 60% –70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% | Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) | 
Obvezna literatura
- Gagro M. 1998. Žitarice i zrnate mahunarke. Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb
- Kovačević V., Rastija M. (2014). Žitarice. Poljoprivredni fakultet u Osijeku
- Gadžo D., Đikić M., Jovović Z., Mijić A. (2017). Alternativni ratarski usjevi. Univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno –prehrambeni fakultet
- Pospišil A., Pospišil M. (2013). Ratarstvo praktikum, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
