ZOOTEHNIKA (154312)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Kolegij osposobljava studente za samostalno organiziranje ekološke stočarske proizvodnje te vođenje uzgojnih procesa u održivoj i ekološkoj stočarskoj proizvodnji monogastiričnih i poligastričnih domaćih životinja i peradi. Studenti će moći razlikovati pasmine (genotipove) domaćih životinja pogodne za ekološki uzgoj, upoznat će njihova najvažnija svojstva i upotrebu. Kroz nastavu, na predavanjima, vježbama i seminarima studenti će savladati gradivo kako bi mogli dati primjer odgovarajućeg načina provedbe selekcije i reprodukcije te moći izdvojiti najbolji način uzgoja zaštićenih pasmina uz primjenu važećih mjera i propisa.
Moći će izdvojiti i primijeniti važeće zakonske odredbe u ekološkoj zootehnici, objasniti mjere dobrobiti životinja u ekološkom stočarstvu (u uzgoju i iskorištavanju) i biti upućeni kako prepoznati limitirajuće čimbenike i kritične točke u ekološkom uzgoju različitih vrsta i kategorija stoke prema važećim preporukama i standardima. Moći će dati primjer pozitivnog utjecaja ekološkog uzgoja na kvalitetu stočarskih prehrambenih proizvoda.
Kroz gradivo na kolegiju savladat će klasifikaciju hranjivih tvari i procijenu korištenja pojedine vrste krmiva ili dodatka stočnoj hrani sukladno njihovoj hranidbenoj vrijednosti za pojedine vrste i kategorije stoke i identificirati moguće zdravstvene poremećaje uslijed nepravilnog korištenja krmiva.

Vrsta kolegija

ECTS: 6.00

Surealizator
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %

Uvjeti za dobivanje potpisa

Ocjena prisustva na nastavi i aktivnosti formira se na sljedeći način: ostvarivanje prava na potpis, koje je uvjet za polaganje ispita, moguće je ako student prisustvuje na 80 i više % nastave. U ocjenu redovitosti pohađanja nastave ulazi i aktivnost na nastavi koja se ocjenjuje putem pravovremene izrade i predaje točnih zadataka.

Opis

Aktivnost koja se ocjenjuje i udio u konačnoj ocjeni (%)
a Prisutnost na nastavi i aktivnost 10%
b Seminar/izvješće s terenske nastave 15%
c Zadatak/Zadaća 15%
d 1.kolokvij 20%
e 2.kolokvij 20%
f 3.kolokvij 20%

U seminarskim radovima i izrađenim zadacima ocjenjuje se: točnost rješavanja zadatka i sadržaj, upotreba novonaučenih metoda i postupaka, interpretacija sadržaja, usmeno izlaganje, izgled PP prezentacije i razumijevanje problema te iznošenje rezultata.
Student može ponovno pisati svaki kolokvij tri puta. Ako ne položi kolokvije, student polaže završni ispit, pisano i usmeno, koji u tom slučaju ima 60% udjela u konačnoj ocjeni i ocjenjuje se prema istim kriterijima kao i kolokviji.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Vježbe
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Planirati najbolji način uzgoja i korištenja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u svrhu njihova očuvanja
Organizirati održivi i ekološki uzgoj i iskorištavanje pojedinih vrsta i pasmina domaćih životinja uz primjenu mjera dobrobiti i zakonskih odredbi u ekološkoj zootehnici
Predvidjeti limitirajuće čimbenike i kritične točke u ekološkom uzgoju različitih vrsta i kategorija stoke prema preporukama i standardima
Valorizirati utjecaj ekološkog uzgoja na kvalitetu stočarskih prehrambenih proizvoda
Procijeniti vrste krmiva i dodatke stočnoj hrani sukladno njihovoj hranidbenoj vrijednosti za pojedine vrste stoke
Prosuditi pojavnost zdravstvenih poremećaja uslijed nepravilnog korištenja krmiva

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 NASTAVNE JEDINICE
1.1 Osnovna načela zootehnike u ekološkoj i održivoj poljoprivredi 2
1.2 Pojam i značenje ekološke i održive poljoprivrede; Pojam i značenje ekološkog stočarstva; Opći principi u ekološkom i održivom stočarstvu 3
1.3 Zakonske odredbe u ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda; Preporuke i standardi ekološkog stočarstva; Dobrobit životinja 6
1.4 Utjecaj ekološke proizvodnje na kvalitetu proizvoda stoke 2 2
1.5 Sastav ST krmiva, hranjive tvari i opskrba hranjivim tvarima u kontekstu manjeg zagađenja okoliša. 6
1.6 Krmiva i njihova upotreba u ekološkoj proizvodnji prema pravilima za provedbu uredbe komisije EZ 2
1.7 Dodaci stočnoj hrani (hranjivi i ostali dodaci) i njihova upotreba u ekološkoj poljoprivredi 2
1.8 Štetne tvari stočne hrane-krme: specifične antinutritivne tvari, štetne tvari nastale pri kvarenju krme, štetne tvari koje u krmiva dospijevaju onečišćenjem 4
1.9 Upoznavanje s krmivima i načini prosudbe ispravnosti krmiva 4 2
1.10 Biološka raznolikost 4
1.11 Značajke autohtonih vrsta i pasmina domaćih životinja; Mjere zaštite domaćih vrsta i pasmina stoke 6
1.12 Posebne osobine za selekciju 2
1.13 Smještaj; Reprodukcija; Njega; Liječenje; Transport; Klanje; Ekološko zbrinjavanje životinjskog otpada 5
1.14 Sposobnost proizvodnje pojedinih vrsta proizvoda i mogućnost iskorištavanja (mlijeko, meso, jaja, sport) 3
1.15 Nacionalna strategija i akcijski plan zaštite biološke raznolikosti – In situ i Ex situ zaštite i očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja. Provedba u praksi pojedinih zakonskih odredbi, preporuka i standarda u ekološkom stočarstvu na primjeru gospodarstava – terenska nastava. Pojedinačni seminarski radovi ili rad u grupi uz prezentaciju 2 3
40 10 10

Obvezna literatura

  1. Caput P., A. Ivanković, B. Mioč (2010): Očuvanje biološke raznolikosti u stočarstvu, Udžbenik, Hrvatska mljekarska udruga.
  2. Senčić Đ., Antunović Z., Mijić P., Baban Mirjana, Puškadija Z. (2011): Ekološka zootehnika, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni Fakultet u Osijeku, Osijek
  3. Senčić, Đ., Antunović, Z., Novoselec, J., Samac, D., Prakatur, I., Bobić, T. & Klir, Ž. (2021): Tehnologija animalne proizvodnje. Osijek. Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.
  4. Pintić V., Marenčić D., Pintić Pukec Nataša (2016): Hranidba domaćih životinja – odabrana poglavlja, Udžbenik, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima.

Preporučena literatura

  1. Huber H., (1992): Schweinefütterung-futtermittelhygiene, Leopold Stocker Verlag, GrazStuttgart.
  2. Horvath Š. (2003): Staro blago - novi sjaj - hrvatske izvorne pasmine, Barbat Zagreb.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.