INTEGRIRANO I EKOLOŠKO POVRĆARSTVO (69)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Kroz predmet Održivi sustavi proizvodnje povrća studenti će biti upoznati s osnovnim značajkama integrirane i ekološke proizvodnje povrća, zakonskom regulativom, preduvjetima za razvoj proizvodnje povrća (tržište, klima, tlo, voda, gnojivo, radna snaga), izborom sorata, uzgojem presadnica te važnosti plodoreda i održavanja plodnosti tla, kao i prihvatljivim mjerama zaštite u integriranoj i ekološkoj proizvodnji. Izradom seminara studenti aktivno sudjeluju u nastavi kroz teme vezane uz tehnologiju proizvodnje odabranih povrtnih vrsta iz porodica Alliaceae, Brassicaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Asteraceae, Apiaceae, Fabaceae, Asteraceae i Chenopodiaceae. Kroz terensku nastavu studenti će se upoznati s organizacijom i tehnologijama proizvodnje povrtnih kultura na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
Vrsta predmeta
- Specijalistički diplomski stručni studij Poljoprivreda / Održiva i ekološka poljoprivreda (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Ocjenjivanje
Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):
Opće kompetencije
Cilj predmeta je upoznati studente s temeljnim principima uzgoja povrća u održivim sustavima proizvodnje.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
1. Definirati proizvodna pravila primjenjiva u integriranoj i/ili ekološkoj proizvodnji povrća | Pisani ispit, seminar |
2. Navesti najvažnija morfološka i biološka svojstva povrtnih kultura te uvjete uzgoja | Pisani ispit |
3.Odabrati sortu ili hibrid za određenu namjenu, područje i rokove uzgoja | Pisani ispit |
4. Organizirati uzgoj odabrane povrtne kulture po principima integrirane i/ili ekološke proizvodnje | Pisani ispit, seminar |
5. Analizirati uspjeh primijenjene tehnologije uzgoja povrtnih kultura na odabranom gospodarstvu | Izvješće s terenske nastave |
Obvezna literatura
- Igrc Barčić, J. i Maceljski, M.: Ekološki prihvatljiva zaštita bilja od štetnika. Zrinski d. d., Čakovec, 2001.
- Lešić Ružica i sur. (2004): Povrćarstvo. Zrinski d. d., Čakovec.
- Maceljski, M. i sur.: Štetočinje povrća, Zrinski d.d., Čakovec, 2004
- Matotan, Z.(2004): Suvremena proizvodnja povrća, Nakladni zavod Globus, Zagreb.
- Pavlek Paula i sur.(1985): Opće povrćarstvo, Sveučilište u Zagrebu.
- Znaor D. (1996): Ekološka poljoprivreda. Nakladni zavod „Globus“ Zagreb.
- Zakoni i propisi koji reguliraju integriranu i ekološku proizvodnju
- Tehnološke upute za integriranu proizvodnju povrća za 2014. godinu, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
Preporučena literatura
- Rubatzky, V., Yamaguchi, E.(1996): World vegetables, Champam&Hall, New York.
- Znanstveni i stručni članci