VETERINARSTVO I PROMET ANIMALNIH PROIZVODA (96744)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Predmetom je obuhvaćena zdravstvena zaštita životinja i provođenje obaveznih zakonskih mjera kod pojedinih zaraznih i nametničkih bolesti koje mogu stvoriti velike ekonomske štete u organizaciji proizvodnje; važnost pravilnog rasplođivanja životinja; veterinarsko-sanitarni nadzor u ocjeni trupova i animalnih prerađevina (primjena načina konzerviranja i dodataka), te čimbenici koji utječu na kvantitativne i kvalitativne vrijednosti istih; ekološki prihvatljivo zbrinjavanje nusprodukata klanja i otpadnih voda te mjere sanitacije.
Vrsta predmeta
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Bilinogojstvo (Izborni predmet, 5. semestar, 3. godina)
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Menadžment u poljoprivredi (Izborni predmet, 5. semestar, 3. godina)
Opće kompetencije
Osposobiti studente da teoretska i praktična znanja koriste u praksi pri samostalnom vođenju procesa proizvodnje u zootehnici.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
1. U uzgoju životinja prepoznati i razlikovati promjene koje ukazuju na bolesna stanja i pravovremeno reagirati u osiguravanju zdravstvenog zbrinjavanja |
2. Objasniti značaj i specifičnosti animalnih proizvoda |
3. Navesti i opisati osobitosti transporta životinja |
4. Prosuditi važnost sljedivosti proizvoda animalnog podrijetla i intepretirati kritične točke u proizvodnji uvođenjem HACCAP-a |
5. Kritički prosuditi provedene mjere sanitacije |
6. Prosuditi reproduktivni status životinja i koristiti pravilno rasplođivanje u uzgoju uz dobivanje optimalnog broja vitalne mladunčad |
7. Procijeniti smještajne uvjete životinja te njihov utjecaj kao i utjecaj hranidbe na zdravstveni status domaćih sisavaca i peradi te riješiti probleme vezane uz držanje, hranidbu i iskorištavanje životinja |
Preduvjeti
- ZOOTEHNIKA (154312)
Obvezna literatura
- Asaj, A. ((2003): Higijena na farmi i u okolišu. Medicinska naklada, Zagreb.
- Brinzej, M. i sur. (1991): Stočarstvo. Školska knjiga, Zagreb.
- Grupa autora (2012): Veterinarski priručnik. Medicinska naklada, Zagreb.
- Hadžiosmanović, M. (2001): Higijena i tehnologija mesa, veterinarsko-sanitarni nadzor životinja za klanje i mesa. Sveučilište u Zagrebu, Zagreb.
- Kozačinski, L., Njari, B., Cvrtila Flek,, Ž. (2012): Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
- Njari, B., Zdolec, N. (2012): Klaonička obrada i veterinarski pregled. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
- Tušek, T, D. Alagić, V. Nervo (2020): Pojmovnik za veterinarstvo. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci. Elektronska publikacija (NSK brojevi za mrežnu publikaciju: ISBN 978-953-6205-38-7/CD publikaciju: ISBN 978-953-6205-37-0).
- Živković, J. (1986): Higijena i tehnologija mesa, kakvoća i prerada I. Školska knjiga, Zagreb.
Preporučena literatura
- Rupić, V. (1986): Zdravstvena zaštita domaćih životinja (I i II dio). Sveučilišna naklada Liber, Zagreb.
- WEB stranice